Maske se proizvode danonoćno

Jedini proizvođač zaštitnih maski na prostoru nekadašnje Jugoslavije radi danonoćno, piše "Politika".

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

01:24

Default images

Radimo radnim danima, subotom i nedeljom i to 24 časa dnevno. Od sredine godine duplirali smo kapacitete, ali potražnja za maskama je takva da ćemo od Nove godine i sadašnje kapacitete duplirati. Dnevno proizvodimo između 55.000 i 60.000 maski i sve se, odmah sa trake, otprema kupcima", kaže Mirko Kovačević, vlasnik fabrike "9. Septembar" u selu Velereč pod Rudnikom.

Celokupna proizvodnja do 31. decembra je već prodata.

Maske na tržište idu putem veledrogerija, koje ih prodaju apotekama, pa se ne mogu kupiti direktno kod proizvođača.

U ovom trenutku izvoza nema, sve se plasira isključivo na domaće tržište.

"Mogli bismo svu proizvodnju da izvezemo, jer je jagma za maskama u inostranstvu velika, ali smatramo da je naša obaveza da snabdemo domaće tržište. Kad za dva meseca budemo duplirali proizvodnju, moguće je da ćemo deo plasirati i kupcima van Srbije", kaže vlasnik fabrike.

U ovpj fabrici se proizvode dva tipa običnih hirurških maski i jedan tip koji ima filter na bazi srebra.

Međutim, za zaštitu od virusa sasvim je dovoljna obična maska, samo je važno da se ona pravilno nosi, da bude priljubljena uz lice da vazduh ne može da prođe.

Inače, maska je za jednokratnu upotrebu, a ako se dobro postavi, može da se nosi ceo dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: