Hrvatska na udaru epidemije gripa

U Hrvatskoj je do sada zabeleženo 1 104 obolelih od novog gripa, od čega je 313 slučajeva laboratorijski potvrđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

18:10

Default images

Žarišta zaraze su Zagreb i Split, gde je u subotu zabeležen i prvi smrtni slučaj.U bolnicama se nalazi tridesetak ljudi a samo prošle sedmice je zabeleženo 70 novih slučajeva što znači da se grip progresivno širi.Nadležni očekuju da će broj zaraženih u Hrvatskoj preći 100 000.

Uprkos tim brojkama, krizni štab Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije ističe da nema mesta panici, nema potrebe da se zatvaraju škole niti da se menja režim poseta u bolnicama, osim eventualnog nošenja medicinskih maski u blizini obolelih.

"Bolest je u principu blaga poput obočne prehlade, komplikacije se javljaju kod jedan odsto obolelih", kaže profesor Ilija Kuzman, član komisije za pračenje epidemije.

"Mi imamo nekolicinu ljudi, govorim sa stanovišta bolnice, koji su sa upalom pluća smešteni u bolnicu, ali na više hiljada obolelih, broj komplikacija je vrlo mali", kaže on.

Raste potrošnja antivirusnih lekova, a za dva dana počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, dok vakcinisanje protiv novog gripa počinje krajem godine.

Ministarstvo je saopštilo da će se u narednih nekoliko dana dodatno distribuisati 50 000 doza antivirusnih lekova do ordinacija opšte prakse, srazmerno broju osiguranika, a da i dalje na snazi ostaje preporuka obolelima da se jave svojim lekarima u slučaju pojave simptoma novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: