Premijer: Oporavak privrede 2011.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je na otvaranju 9. ekonomskog samita Srbije da oporavak srpske privrede treba očekivati tek od 2011. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

15:27

Default images

Objašnjavajući da se već sada vide jasni znaci oporavka, premijer Cvetković pozvao je sve one koji se još dvoume da investiraju u Srbiju.

Srpski ekonomski samit bio je još jedna prilika za predstavnike Vlade Srbije da saopšte dobre vesti.

Premijer Mirko Cvetković obavestio je strane investitore da se Vlada Srbije ozbiljno bavi ekonomijom i pozvao ih da ako žele investiraju u Srbiju.

Cvetković je precizirao da, prema podacima od pre mesec dana, Srbija može da očekuje pad bruto društvenog proizvoda od oko tri, umesto četiri odsto.

"Očekuje se da u 2010. godini imamo rast od 1,5 odsto, ali pravi oporavak sledi od 2011. godine", naglasio je Cvetković.

Premijer je podsetio da je Vlada na putu da finalizira pregovore sa misijom MMF-a. A da razloga za optimizam ima veruje predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

On je izjavio da Vojvodina daje sve od sebe da se legitimiše kao važan i odgovoran region i da privuče strane investicije i naglasio da su u Vojvodini naročiti rezultati postignuti u domenu zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, subvencionisano je zapošljavanje 20.000 ljudi, od kojih je već više od 17.000 našlo posao.

On je naveo i da novi statut Vojvodine otvara vrata razvoju Pokrajine, istakavši da je tim aktom predviđeno osnivanje Razvojne banke, koja će finansirati mala i srednja preduzeća, poljoprivredu i infrastrukturu.

Pored Fonda za razvoj i Garancijskog fonda, koji raspolažu sa 200 miliona evra, ova banka će dati određeni privredni podsticaj.

Pajtić je naglasio da su za Vojvodinu bitni infrastrukturni projekti, kao što su mostovi na Dunavu, zatim Koridor 10 i njegovo spajanje sa Evropskim koridorom 4. Zašto je Srbija zemlja u koju se isplati ulagati pokušao je da objasni i potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Kako je rekao, aduti na koje Srbija računa su vizna liberalizacija i odmrzavanje trgovinskog sporazuma.

On je istakao da je, u poslednjem izveštaju o napretku Srbije, Evropska komisija konstatovala da će se sve što je Srbija do sada uradila u primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma računati kao pokazatelj kapaciteta da uspešno sprovodi taj sporazum.

Prema njegovim rečima, to bi trebalo da skrati vreme od podnošenja zahteva za dobijanje statusa kandidata do dobijanja tog statusa, na šest do 12 meseci.

Da li zbog činjenice da u apotekama ponestaju hirurške maske ili je ekonomija tema koja predstavnike Vlade i investitore najviše okupira, niko od učesnika nije pokazao vidljivu zabrinutost od novog gripa.

Ipak da se strah od novog gripa širi pokazuje i to da je prvi put na jednom ovakvom domaćem skupu viđena jedna maska koju je nosio fotoreporter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: