U Braseloni razgovori UN o klimi

U Barseloni je otvoren petodnevni samit UN o klimatskim promenama, uoči ključnog sastanka zakazanog za decembar u Kopenhagenu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

15:12

Default images

Poslednjih nedelja su zvaničnici UN-a izjavljivali da ne postoji mogućnost da se do kraja godine postigne dogovor oko svih detalja novog obavezujućeg sporazuma o globalnom zagrevanju, ali se ipak nadaju dogovoru oko ključnih elemenata tog novog dokumenta koji bi trebalo da zameni Protokol iz Kjota pa njegovom isteku 2012, preneli su svetski mediji.

Najveća neslaganja su oko toga koliko bi industrijski razvijene zemlje trebalo da smanje emisiju ugljen-dioksida i oko iznosa koji bi bogate zemlje trebalo da daju siromašnima da im pomognu u borbi protiv klimatskih promena. Sporno je i pitanja koliko će države u razvoju daleko ići u ograničavanju rasta emisije CO2.

Direktor Sekretarijata za klimatske promene UN, Ivo De Bur, upozorio je danas na otvaranju samita u Barseloni da je "vreme gotovo isteklo", ali i da uprkos tome što su razgovori zapeli u ćorsokak, on "oseća da postoji velika želja da se postigne uspeh" na samitu u Kopenhagenu od 7. do 18. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: