I crkve se sukobile oko granice

Predstavnici Katoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj izneli su ovih dana suprotne stavove o rešenju graničnog spora između te dve države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

15:07

Default images

Povodom iznetih stavova komisije Katoličke crkve u Hrvatskoj o graničpnom sporu sa Slovenijom, predsednik Komisije za pravdu i mir Slovenske biskupske konferencije, mariborski nadbiskup Anton Stres, poručio je da je načelo pravednosti iznad "slova zakona".

Komisija Hrvatske crkve je u subotu izrazila protivljenje potpisivanju sporazuma o rešavanju graničnih pitanja između Hrvatske i Slovenije i pozvala vladu u Zagrebu da se povuče iz pregovora po cenu slovenačke blokade ili po cenu da Hrvatska ne uđe u EU.

Reagujući na takav stav Hrvatske crkve, nadbiskup Stres je u pismu predsedniku komisije Hrvatske crkve citirao govor pape Benedikta XVI u UN od 18. aprila 2008. godine u kojem je papa govorio o "prevladi legaliteta nad pravdom".

Stres je naglasio da je stav komisije Slovenačke crkve da nije u njenoj nadležnosti neposredno uključivanje u rešavanje slovenačko-hrvatskog spora oko granice i da zauzima konkretne stavove o tome na koji će način biti određena granica između država, saopštila je biskupska konferencija Slovenije.

U saopštenju se još navodi da je nadbiskup Stres izrazio očekivanje i zahtev da se granica između dve države pravedno utvrdi, kako u budućnosti ne bi više bila povod za međusobne sporove već osnova za dalje jačane prijateljskog suživota, saradnje i susedstva.

Komisija Hrvatske crkve je u subotu, pored ostalog, naglasila da se ne sme izaći u susret slovenačkim teritorijalnim zahtevima ni po cenu članstva u EU.

Crkva u Hrvatskoj izrazila je zabrinutost za mir i duh dobrosusedskih odnosa između dva naroda zbog mogućeg kršenja međunarodnog prava, koje može izazvati arbitražni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: