Dodatna sredstva Vlade protiv gripa

Vlada Srbije saopštila je da će hitno obezbediti dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i zaštitne opreme neophodne tokom pandemije novog gripa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

14:19

Default images

To je dogovoreno na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministara zdravlja i prosvete, Tomice Milosavljevića i Žarka Obradovića, sa predstavnicima Posebne radne grupe za suzbijanje pandemije novog gripa. Sastanak u zgradi Vlade Srbije trajao je nekoliko sati, ali niko od prisustnih nije želeo da daje izjave.

U saopštenju sa satanka samo se navodi da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna kao i da je dogovoreno da se ubrza proces nabavke vakcina protiv pandemijskog gripa.

Vlada će, takođe, obezbediti i dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i zaštitne opreme.

"Konstatovano je da su zdravstvene ustanove opremljene dovoljnim brojem respiratora i da je u toku nabavka dodatnih aparata za mehaničku ventilaciju pluća. Premijeru je predočeno da Srbija raspolaže dovoljnom količinom antivirusnih lekova", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, predstavnici Radne grupe su ocenili da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna jer su prijavljene dve epidemije - jedna u Kraljevu i druga u jednoj osnovnoj školi u Čačku.

Institut Batut saoštio je da je u proteklih sedam dana u Srbiji je potvrđeno 28 novih slučajeva obolelih čime se broj zaraženih novim gripom popeo na 162.

Zvaničan broj obolelih je ipak različit u odnosu na informacije koje prenose direktori lokalnih bolničkih centara.

Opširnije o stanju obolelih širom zemlje možete čitati u posebnoj vesti.

A o prevenciji u školama protiv novog gripa sutra u emisiji “Kažiprst” B92 sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem razgovara Danica Vučenić.

Emisija je na programu radija i televizije B92 u 9.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: