Rumunija: Zbog gripa zatvoren hotel

Hotel u planinskom turističkom mestu Sinaja u Rumuniji zatvoren je pošto se 40 studenata okupljenih na jednoj konferenciji zarazilo virusom novog gripa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

08:44

Default images

Svi zaraženi su smešteni u bolnicu u Bukureštu. Reč je o studentima prava, koji su došli na konferenciju u skijaški centar u gradu Sinaji u Rumuniji. Na seminaru, koji se održavao u Hotelu Sinaja, bilo je 260 studenata iz 31 evropske države.

Svih 40 zaraženih, od kojih su neki imali i teške simptome, smešteni su u Institutu za infektivne bolesti "Matej Bals” u Bukureštu.

Državni sekretar za zdravstvo Adrijan Srejnu-Čerčel je ponovio svoju ocenu od pre dva dana da je „novi grip u Rumuniji ušao u težu i opasniju fazu”.

Pretpostavlja se da je zarazu u hotel donela osoba iz Portugala, koja je dva dana odbijala lekarsku pomoć i nagovaranje da bude hospitalizovana.

Upravnik hotela Sinaja navodi da je od 260 studenata okupljenih na seminaru jedan broj bio iz Rumunije.

Odmah po otkrivanju zaraze, počela je potpuna dezinfekcija hotela, ali i svih drugih zgrada gde su boravili zaraženi studenti, u tom mestu na 100 kilometara severno od prestonog Bukurešta.

„Čim smo otkrili da ima slučajeva gripa, i kada su zaraženi odvedeni, počeli smo da dezinfikujemo prostor”, kaže šef tima za dezinfekciju Florin Carstea.

Zdravstvene vlasti Rumunije pokušavaju da uspostave kontakt s porodicama obolelih i zaraženih studenata i traže osobe koje su s njima bile u dodiru.

Rumunski mediji podsećaju da je broj slučajeva novog gripa u zemlji prešao broj od 450.

Najteži slučajevi zaraze influencom tipa H1N1 zabeleženi su u Bukureštu i Klužu, a u Jašiju je u bolnicu 30. oktobra primljeno 40 pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: