Penzije zamrznute i 2010?

Penzijski sistem, ocenjen kao najveći rasipnik državne kase, prvi će, po svemu sudeći, pretrpeti rezove koji će dovesti do ušteda, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

01:09

Default images

Jedan u nizu predloga, kako saznaju „Novosti“, jeste zamrzavanje penzija i u 2010. godini. Prema najgrubljim procenama, u republičkoj bi kasi na kraju iduće godine, po tom osnovu, moglo da ostane oko 15 milijardi dinara.

"Ukoliko bi se penzije usklađivale prema troškovima života, kako propisuje važeći zakon - prvi put 1. aprila i drugi put 1. oktobra 2010. godine - moralo bi da dođe i do povećanja iznosa penzija srazmerno inflaciji“, objašnjava Milan Nenadić, iz Saveza penzionera Vojvodine.

"Ako bi inflacija bila oko tri odsto za šestomesečni period, dolazimo do iznosa od 14 i 15 milijardi za godinu dana“, navodi on.

U ovoj godini, uprkos tome što su penzije bile zamrznute, praktično nije ušteđen ni dinar. Kao glavni “krivac” označeno je prošlogodišnje vanredno uvećanje penzija od deset odsto, a ovoj “povišici” prethodilo je redovno jesenje usklađivanje od 4,13 odsto. Tako je praktično vanredno uvećanje označilo svojevrsnu “akontaciju” za 2009. godinu.

"Odluka o vanrednoj povišici od deset odsto doneta je zbog tadašnjeg izuzetno nepovoljnog položaja penzionera, a, ako se penzije i u idućoj godini zamrznu, plašim se da će najstariji biti u još goroj situaciji“, kaže Nenadić.

"Zato smo se i pismom obratili predsedniku Vlade i resornom ministru u kojem opisujemo opasnosti takve odluke.“

Za sada niko zvanično ne potvrđuje da se o zamrzavanju primanja razmišlja. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić upozorava da u reformi penzijskog sistema ne sme biti brzih i oštrih rezova. Iz kabineta potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića čuju se najave da će nacrt reforme biti završen do kraja godine, ali na papiru još nema nijednog konkretnog predloga.

"Još se ne razmišlja o zamrzavanju penzija kao opciji za uštedu", kaže za „Novosti“ Đuro Perić, potpredsednik Upravnog odbora PIO Fonda i član PUPS-a.

"Tek kada bude gotov predlog budžeta znaćemo šta nam je činiti. Delegacija MMF uopšte nije diskutovala sa našim predstavnicima o ovoj meri i sve odluke prepustila je našim stručnjacima“, objašnjava Perić za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: