Novosti: Katanac na kasu

Već od 2010. godine svi prihodi države biće evidentirani u budžetu, pa će se kao državni prihod voditi donacije, ali i razvojna pomoć koju Srbija dobija od EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

01:05

Default images

"Stupanjem na snagu novog zakona o budžetskom sistemu otvoriće se mogućnost da javnost bude upoznata sa svim prilivima koje država ostvaruje" - kažu u Vladi. Prema računici ministarke finansija Diane Dragutinović, državne institucije godišnje raspolažu sa 130 milijardi dinara koje se nigde ne beleže, pa samim tim ne podležu ni kontroli državnog revizora.

Već od marta država namerava da osnuje i potpuno novo telo - fiskalno veće. Kako je zamišljeno, ovaj organ će činiti nestranački stručnjaci koji će za rad odgovarati parlamentu.

"Fiskalno veće bi ubuduće, umesto Ministarstva finansija, pripremalo fiskalni okvir države" - kaže izvor „Novosti“ u Vladi.

"Ono bi ocenjivalo i valjanost programa koje za korišćenje državnih para kandiduju razne institucije, ali bi, u isto vreme, kontrolisalo i kako je ono što je dato potrošeno“.

Bez saglasnosti fiskalnog veća Vlada Srbije ne bi mogla da donosi ni odluke o pokretanju postupka za dobijanje bilo kog kredita.

"Još uvek se ne zna koliko bi članova moglo da ima fiskalno veće, ali je uslov da ono uopšte bude formirano taj da ga čine osobe koje nisu partijski aktivne, a jesu priznati stručnjaci iz oblasti teorije i prakse javnih finansija“, tvrde u Vladi.

Prethodnih nekoliko meseci intenzivno se radilo na pripremi Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

O donošenju ovog akta postignuta je krajem avgusta i saglasnost svih političkih partija vladajuće koalicije. Međutim, prema saznanjima "Novosti", MMF se nije saglasio sa Nacrtom koji je pripremila Vlada, pa će se od ove ideje verovatno odustati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: