Dan žalosti na Kosovu

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju proglasio je 2. novembar za dan žalosti zbog smrti 15 kosovskih Albanaca, koji su se sredinom prošlog meseca utopili u Tisi.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.11.2009.

23:55

Default images

Istražioci su do sada pronašli osam tela kosovskih Albanaca u Tisi, čija je identifikacija obavljena zahvaljujući razmeni informacija policija Srbije i Euleksa. Euleks je naveo da su do sada tri tela pronađena sa mađarske strane, a pet sa srpske strane reke Tise.

Austrijske vlasti saopštile su da su uhapsile jednog mladića za koga se veruje da je uspeo da se spase pri potapanju čamca. On je četvrta preživela osoba potapanja čamca sa emigrantima u noći između 15. i 16. oktobra.

U čamcu je, prema izjavama preživelog Agrona Rame, bilo 18 osoba. Rama je uspeo da spase dvoje dece, ali ne i suprugu, a sudbina ostalih još nije razjašnjena.

Kosovska policija identifikovala je nekoliko osoba osumnjičenih da su učestvovale u trgovini ljudima i izdala nalog za njihovo privođenje.

Policiji se javila jedna osoba koja je imala važnu izjavu o svojoj ulozi u tom slučaju, navodeći da je osumnjičeni "policiji predao novac, koji su mu žrtve dale kao garanciju isplate za organizaciju njihovog krijumičarenja".

Dosadašnja istraga je pokazala da je "svaka porodica osumnjičenima trebalo da plati između 6.000 i 8.000 evra".

Vlada Kosova pomaže porodicama stradalih

Premijer Kosova Hašim Tači odlučio je da se iz budžeta Kosova kao pomoć porodicama nastradalih u reci Tisa prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice između Srbije i Mađarske dodeli po 10 000 evra, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U saopštenju se navodi da je Vlada odlučna da u saradnji s odgovarajućim međunarodnim institucijama preduzme sve potrebne mere kako bi se pronašli odgovorni za tragediju i oni budu izvedeni pred lice prave.

Vlada je takođe u stalnim kontaktima s međunarodnih institucijama kako bi se rasvetlila sudbina i drugih građana koji su, kako se pretpostavlja, bili u čamcu koji je potonuo u reci Tisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: