Koliko Špance košta korupcija

U Španiji je političkom korupcijom, pre svega u oblasti nekretnina, u poslednjih 10 godina prisvojeno oko 4,12 milijardi evra, prenosi list “Mundo“.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.11.2009.

19:30

Default images

List zasniva procenu na oko 30 istraga i sporova koje su u poslednjih 10 godina vođene pred španskim sudovima, a pre svega u aferi "Malaja" urbanističke korupcije u Marbelji, na jugu Španije, kada je prisvojeno 2,4 milijardi evra.

“Mundo“ podseća na nedavne afere na Balearskim ostrvima kada je protivpravno privojeno 62 miliona evra, u katalanskom mestu Santa Koloma (45 miliona) i aferi "Gertel" kada su kompanije povezane sa opozicionom Narodnom partijom prisvojile 45 miliona evra.

List prenosi i nedavnu anketu u kojoj je 89 odsto čitalaca navelo da misli da ima korupcije u njihovim sredinama.

Španski list traži uvođenje niza mera, pre svega veće sankcije za korumpirane i izmenu izbornih zakona i zakona o finansiranju stranaka.

Kako je navedeno, Španija je od 2005. do 2008. godine pala sa 25. Na 28. mesto na listi zemalja u kojima ima manje korupcije, koju je sačinila nevladina organizacija “Transparensi internešenel“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: