Ukrajina: Lekari žrtve novog gripa

Četiri lekara preminula su od posledica novog gripa u ukrajinskoj Ternopoljskoj i Lavovskoj oblasti, saopštio je ministar zdravlja Ukrajine Vasilij Knjazevič.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 01.11.2009.

19:08

Default images

"Svaki lekar koji ulazi u odeljenje intenzivne nege ili sobu gde leže bolesnici u teškom stanju mora da vodi računa o bezbednosti. Istovremeno, država mora da obezbedi sve što je lekarima i medicinskom osoblju neophodno", izjavio je Knjazevič na sastanku operativnih centara za prevenciju i lečenje virusa novog gripa H1N1.

Knjazevič je pozvao građane da ne paniče i da potraže pomoć lekara ukoliko imaju simptome gripa.

Agencija Itar-Tas s je prenela da će u Ukrajinu sutra doputovati međunarodna delegacija eksperata koja će pomoći lokalnim zvaničnicima u rešavanju problema oko novog gripa.

Istovremeno, ukrajinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su u zemlji od novog gripa do sada umrle 53 osobe, među kojima dete i trudnica.

Najteža situacija je u Lavovskoj oblasti, gde 70.000 ljudi ima grip ili prehladu.

Zbog epidemije gripa A H1N1, premijerka Ukrajine Julija Timošenko je pre dva dana obustavila putovanja u vezi sa predsedničkim izborima i saopštila da je zbog pojave te bolesti u Ukrajini za sve đake proglašen tronedeljni raspust, a u devet oblasti na zapadu zemlje uveden karantin.

Najavljeno je i otkazivanje svih masovnih manifestacija, koncerata i bioskopskih predstava, kao i ograničavanje prelaska iz jedne u drugu oblast zemlje.

Timošenkova je navela da je vlada izdvojila više od 60 miliona dolara za prevenciju i borbu protiv novog gripa.

Juščenko traži pomoć

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko zatražio je hitnu pomoć od SAD, EU, NATO i susednih zemalja zbog epidemije novog gripa H1N1.

"Pretnja koja pritiska nacionalnu bezbednost Ukrajine i koju sami ne možemo da neutrališemo, primorava me da tražim hitnu pomoć od naših bliskih prijatelja i strateških partnera", navodi se u saopštenju predsedništva.

Od gripa i teških problema sa disanjem je u Ukrajini umrlo 60 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja Ukrajine, ali nije precizirano koliko ih je umrlo od novog gripa.

Gripom je zaražena 191.431 osoba, pre svega na zapadu zemlje, a hospitalizovano ih je 7.524, od kojih je više 100 na intenzivnoj nezi.

Ukrajina je od Slovačke dobila 200.000 maski, a Poljska je gradu Ljvovu na zapadu Ukrajine uputila prvu pošiljku maski, aparata za disanje i antiviralnog leka "tamiflu".

Kijev je hitno iz Švajcarske naručio 16 tona "tamiflua", što je količina leka dovoljna za mesec dana, saopštila je vlada.

Premijerka Julija Timošenko bi noćas trebalo da dočeka isporuku leka na arodromu u Kijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: