Palestina:Izrael da prekine gradnju

Izgradnja novih izraelskih naselja na Zapadnoj obali ostaje glavna prepreka nastavku izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, saopštila je palestinska uprava.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.11.2009.

12:11

Default images

"Izraelu ne bi trebalo da bude dopušteno da nastavi izgradnju naselja. Smatramo da su sve aktivnosti na izgradnji naselja nelegalne", izjavio je portparol predsednika palestinske uprave Nabil Abu Rudeina, nakon poziva SAD da se što pre nastave pregovori.

"To je glavna prepreka na mirovnom putu. Izrael mora odmah i bez ikakvih izgovora da prekine sve aktivnosti na izgradnji naselja", naveo je on.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je u Jerusalimu rekla da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

"Ono što je ponudio premijer (Izraela) u pogledu određenih uzdržavanja prema politici naseljavanja je bez presedana u kontekstu prethodnih pegovora", rekla je Klintonova.

Američke vlasti ranije su tražile da Izrael prekine izgradnju naselja na Zapadnoj obali, pre nego što počnu novi pregovori sa palestinskim vlastima.

Klintonova je međutim juče na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekla da prestanak izgradnje izraelskih naselja "nikada nije bio preduslov, već pitanje o kojem je moguće pregovarati".

"Želim da dve strane što pre obnove pregovore", rekla je ona.

Izreal uprkos pritiscima međunarodne zajednice, odbija da potpuno prekine izgradnju naselja na Zapadnoj obali, a izraelski premijer smatra da je zahtev palestinske strane za potpunu obustavu izgradnje samo "izgovor i prepreka" za nastavak pregovora.

Netanjahu je ponovo danas, na početku sednice vlade, pozvao Palestince da bez uslovljavanja nastave pregovarački mirovni proces.

"Nadam se da će Palestinci razumeti da moraju da se angažuju u mirovnom procesu, jer je to kako u njihovom tako i u našem interesu", rekao je izraelski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: