Priština dobila Klintonov spomenik

U Prištini je, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, otkriven spomenik sa njegovim likom.

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2009.

14:48

Default images

Otkrivanju spomenika prisustvovalo je nekoliko hiljada građana Prištine koji su bivšeg američkog predsednika dočekali ovacijama i mašući zastavama SAD i Kosova. Prethodno se Klinton obratio poslanicima u Skupštini Kosova, gde je, između ostalog, rekao da Kosovo treba da bude ponosno na sve što je postiglo u prethodnih deset godina.

U pratnji kosovskog predsednika i premijera, Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija, Klinton se na bulevaru koji nosi njegovo ime obratio okupljenima, poručivši im da će kosovski narod i Kosovo imati podršku administracije Baraka Obame i državne sekretarke Hilari Klinton.

Klinton je kazao da su SAD i američki narod uvek uz Kosovo.

Ohrabren usklicima “Klinton, Klinton“, bivši američki predsednik je kazao da su kosovski rukovodioci i kosovski narod učinili više nego što su njihovi prijatelji od njih očekivali.

"Veoma sam srećan što sam imao šansu da učestvujem u zaustavljanju strašnih stvari koje su se događale na Kosovu pre 10 godina, kao i pružanju šanse da izgradite bolju budućnost.”, rekao je Klinton u Prištini.

Pre otkrivanja statue sa njegovim likom, Klinton se obratio poslanicima Skupštine Kosova na posebno zakazanoj sednici.

On je pozvao Albance i Srbe da grade bolju budućnosti i da zaborave na prošlost.

Kosovski predsednik i premijer zahvalili su se Klintonu na doprinosu koji su on i SAD dali da Kosovo postane nezavisno.

"U najtežim vremenima za Kosovo i njegov narod, vi ste stali na čelo demokratskih i slobodo-ljubivih zemalja koje su zaustavile Miloševićev vojni, paravojni i policijski mehanizam”, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Klinton je otkrivanjem spomenika završio posetu Prištini koja je trajala nekoliko sati. Današnji Klintonov boravak u Prištini drugi je po redu od rata 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: