Putin: Rizik od nove gasne krize

Premijer Rusije Vladimir Putin upozorio je da ukrajinski predsednik Viktor Juščenko rizikuje da izazove novu gasnu krizu u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

19:22

Default images

"Izgleda da ćemo ponovo imati problem s plaćanjem ruskog gasa", rekao je Putin posle telefonskog razgovora s premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko, glavnim političkim protivnikom Juščenka.

Duboka ekonomska kriza u Ukrajini podstakla je strahovanja da ta zemlja neće biti u stanju da plaća za isporučeni ruski gas, preneo je Rojters.

Evropska komisija je danas saopštila da je predložila vladama članica Evropske unije da Ukrajini odobre zajam od 500 miliona evra (741 milion dolara).

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan je, međutim, izjavio da zakon o povećanju minimalnih zarada za više od 20 odsto, koji je danas potpisao Juščenko, uprkos protivljenju MMF-a, dovodi u pitanje isplatu sledeće tranše od 3,8 milijardi dolara u okviru programa MMF-a za spasavanje Ukrajine, vrednog 16,4 milijarde dolara.

Putin je rekao da Timošenkova ima primedbu da Juščenko, potpisivanjem zakona o platama, komplikuje plaćanje ruskog gasa.

"Juščenko blokira normalnu saradnju između centralne banke koja kontroliše devizne rezerve i vlade Ukrajine i time zaustavlja transfer novčanih sredstava", rekao je Putin.

Premijer Rusije, koji je više puta pozivao EU da pomogne Ukrajini i olakša joj probleme s plaćanjem gasa, predočio je da je razočaran izostankom akcije EU.

"Evropska unija nije dala obećani novac", rekao je Putin.

Zamenik ukrajinskog premijera Hrihori Nemirja ove sedmice je u izjavi za Rojters rekao da je uveren da neće biti novog gasnog rata sa Rusijom na kraju ove godine, ali je priznao da Ukrajini nije lako da otplati mesečne račune za isporučeni ruski gas.

Posle samita lidera EU, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je danas ukazao da Unija ne treba da strada zbog nesuglasica Ukrajine i Rusije oko gasa.

"U našim zajedničkim interesima - EU, Rusije i Ukrajine - je da doprinesemo rešavanju problema, vezanih za tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, kada do tih problema dođe", predočio je Baroso.

"Samit EU nije razmatrao gasnu situaciju između Ukrajine i Rusije, gasna tema nije bila na dnevnom redu današnjeg susreta na vrhu", rekao je Baroso.

"Problem sa isporukama gasa ne postoji između Ukrajine i EU, niti između Rusije i EU, već između Moskve i Kijeva. EU ne treba zbog toga da strada. Bez obzira na to, kada dođe do kriznih situacija, EU planira da učestvuje u njihovom razrešenju", ukazao je Baroso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: