Optužena: Tender jeste bio namešten

Na suđenju bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i saoptuženima za zloupotrebe, optužena Marijana Šarenac potvrdila je deo navoda optužnice.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

17:19

Default images

Ona je priznala da je agencija "Gvozden" posao obezbeđivanja Turističke organizacije Zrenjanina dobila na nameštenom tenderu.

Marijana Šarenac, zaposlena u Izvršnom veću Vojvodine, navela je u svojoj odbrani pred Specijalnim sudom u Beogradu da je po nalogu vlasnika agencije "Gvozden", optuženog Uglješe Grgura, s kojim je ranije bila u ljubavnoj vezi, pored ponude te agencije na tender poslala i još dve lažne ponude koje su bile nepovoljnije.

Dodala je da su te dve ponude bile znatno više od ponude "Gvozdena" i da ih je poslala na memorandumu preduzeća "Novus" i firme čijeg se imena ne seća.

Optužena je rekla da je sa Grgurom bila u vezi od 2000. godine do 2004. godine i da je njegove naloge ispunjavala zbog straha, pošto ju je Grgur tukao i psihički zlostavljao, pa nije smela da mu se suprotstavi.

Prema njenim rečima, Grgur je tukao i svoje saradnike.

Marijana Šarenac je ispričala da je Grgur donosio blanko fakture i zahtevao od nje da upiše podatke koje je tražio, a posle je saznala da su podaci lažni.

Dodala je da je novac po tim fakturama uplaćivan na brojeve računa preduzeća koje bi saopštavao izvesni Mile, koji je zatim novac u koverti odnosio Grguru.

Na pitanje Grgura da li ga se ona plašila, Marijana Šarenac je rekla da je on dolazio ispred Izvršnog veća Vojvodine da joj preti i da ga je zbog toga opominjalo i obezbeđenje.

Sudija Maja Kovačević odlučila je zatim da se optuženi suoče.

Grgur je vikao da je izdigao Marijanu Šarenac i njenu porodicu iz blata, a ona mu je uzvratila da ih je on gurnuo u blato, na šta je optuženi rekao da je "možda nekada vikao na nju", ali da je "imala sve".

Grgur ju je pitao da li je tačno da je htela da njegovoj bivšoj ženi "baci sodu u oči", a ona je odgovorila negativno.

U optužnici se navodi da su optuženi organizovali tendere za poslove obezbeđenja objekata u Zrenjaninu koje je dobijala agencija "Gvozden", a novac je sa računa te agencije prebacivan na račune takozvanih fantomskih firmi i zatim deljen među članovima grupe.

Za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu, zločinačko udruživanje, zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita optuženi su bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević i još 20 osoba.

Optužnicom koja je podignuta u aprilu njima se na teret stavlja da su zloupotrebama oštetili opštinu Zrenjanin za 150 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: