Rumunija: Skoro 450 zaraženih

U Rumuniji je do sada registrovan 441 slučaj zaraženih novim gripom A (H1N1), među kojima i prva dva teška slučaja - u Bukureštu i Klužu.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

13:14

Default images

U gradu Jaši, u bolnici za infektivne bolesti je 85 osoba, od kojih je kod 26 potvrđen novi grip, a ostali su pod kontrolom. Za samo jedan dan primljeno je 40 pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom novog gripa.

Većina zaraženih u gradu Jaši su učenici dve škole. Jedna je zatvorena na sedam dana, dok su u drugoj prekinuta predavanja u dva razreda, a učenici su pod lekarskom kontrolom i obavezani na kućnu izolaciju.

U Bukureštu je obolela od novog gripa jedna učiteljica koja je u teškom stanju, a sa njom je u kontaktu bilo najmanje 24 osoba. U teškom stanju je i jedan operski pevač iz grada Kluža, takođe oboleo od novog gripa.

U školi iz Bukurešta, u kojoj je predavala obolela učiteljica, učenici iz nižih razreda ne dolaze na predavanja, dok su svi učenici prošli kroz lekarsku kontrolu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Adrijan Sreinu Čerčel izjavio je danas da je novi grip u Rumuniji ušao u težu i opasniju fazu.

Naveo je da su do sada oboleli od novog gripa u Rumuniji bili zaraženi u kontaktu sa osobama koje su doputovale iz inostranstva, a sada se prvi put bolest prenosi i među građanima koji nisu imali nikakve kontakte za putnicima iz inostranstva, što je mnogo teže kontrolisati.

Ministarstvo zdravlja je predložilo da se zabrane manifestacije sa učešćem velikog broja ljudi, međutim to nije bilo prihvaćeno, jer je u Rumuniji u toku predizborna kampanja za predsedničke izbore koji se održavaju 22. novembra.

Streinu-Čerčel, koji je direktor Instituta za infektivne bolesti "Teodor Balš" u Bukureštu, izjavio je danas da će Ministarstvo zdravlja hitno kupiti jedan milion vakcina, dok će vakcina na kojoj radi Institut Kantakuzino u Bukureštu biti završena do 1. decembra.

Stručnjaci ocenjuju da bi stopa zaraženosti virusom A (H1N1) mogla da dostigne 30 odsto, a smrtnost 2,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: