Samit EU: Uklonjena prepreka

Šefovi država i vlada EU uklonili su prepreku za ratifikaciju Lisabonskog sporazuma time što je Češkoj odobren izuzetak od Povelje osnovnih prava Unije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2009.

23:30

Default images

Na samitu Evropske unije je prihvaćen zahtev češkog predsednika Vaclava Klausa da se u Lisabonski ugovor doda pismena potvrda da on ne može ugroziti češke dekrete, usvojene posle Drugog svetskog rata, o konfiskaciji imovine i oduzimanju prava prognanih sudetskih Nemaca na povratak u Češku.

U Briselu je dogovoreno da Češkoj bude dozvoljen izuzetak pri idućem prijemu nove članice, Islanda ili Hrvatske.

"Put za ratifikaciju od strane Češke sada je otvoren", rekao je predsedavajući samita Evropske unije, švedski premijer Fredrik Rajnfelt, na konferenciji za novinare po završetku prvog dana samita u Briselu.

"Dogovor je bio moguć pošto su mnogi evropski političari dokazali rukovodeću snagu i dobru volju", objasnio je Rajnfelt.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da su "sve političke prepreke uklonjene" i da "Lisabonski sporazum može sada brzo da stupi na snagu, ukoliko ga prihvati i češki ustavni sud".

Prema procenama iz delegacija zemalja učesnica samita, Lisabonski sporazum mogao bi stupiti na snagu već 1. decembra.

U dogovoru 27 zemalja članica nema direktnog ili indirektnog ukaza na tzv. Benešove dekrete, zbog kojih je Češka tražila da bude izuzeta od Povelje osnovnih prava EU, strahujući da bi, u suprotnom, bila suočena sa sudskim sporovima zbog zahteva za restituciju imovine oduzete sudetskim Nemcima tokom Drugog svetskog rata.

Slične anekse o "pravu na izuzeće" od odredaba Lisabonskog ugovora, mada na drugim poljima, imaju i Velika Britanija i Poljska.

Slovačka je najpre takođe zatražila da se isto "pravo na izuzeće" prizna i njoj, ali je potom povukla takav zahtev.

Austrija i Mađarska traže da se u dodatku temeljnom aktu Unije ne govori izričito o tzv Benešovim dekretima, vezanim za sudetske Nemce.

Češka: Brza ratifikacija Lisabonskog sporazuma

Češki premijer Jan Fišer najavio je, posle ustupka članica Evropske unije Češkoj na samitu u Briselu, brzu ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.

"Brzom okončanju ratifikacije sada se ne nalazi ništa na putu", naveo je on.

"Češka će ratifikovati sporazum kako bi mogao do kraja godine da stupi na snagu", rekao je Fišer.

Češka je jedina od 27 članica koja do sada nije ratifikovala Lisabonski sporazum, zbog čega on nije stupio na snagu.

Ustavni sud Češke 3. novembra treba da odluči o tužbi čeških senatora protiv Lisabonskog sporazuma i tek nakon te odluke predsednik Klaus može da potpiše ovaj dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: