CG: Plan za zbrinjavanje raseljenih

Vlada Crne Gore prihvatila je preinačeni akcioni plan za zbrinjavanja raseljenih i interno raseljenih lica iz država nastalih iz bivše Jugoslavije i s Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2009.

19:35

Default images

Plan predviđa da oni dobiju status stranaca sa trajnim naseljenjem. "Inoviranim akcionim planom je predviđeno da raseljena i interno raseljena lica koja ne ispunjavaju uslove za sticanje crnogorskog državljanstva, mogu steći status stranaca sa trajnim naseljenjem u Crnoj Gori", rekao je posle sednice Vlade ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Novi plan je posledica usklađivanja sa primedbama predstavnika ekspertske komisije Evropske unije (EU) u vezi s liberalizacijom viznog režima.
"Ekspertska komisija EU za „mapu puta“ boravila je u septembru u Crnoj Gori, proveravala stanje na terenu i dala određene preporuke, tako da smo dogovorili da ćemo ih analizirati i dostaviti izveštaj do 31. oktobra", kazao je Brajović.

On je objasnio da će odgovor Vlade ući u proceduru do 10. novembra i da od 12. novembra počinju pregovori o liberalizaciji viznog režima.

Status stranca, kako je objasnio, garantuje raseljenim licima sva radna i građanska prava, osim što ne mogu dobiti državljanstvo, putnu ispravu, glasati i zapošljavati se u državnim organima na mestima za koje je uslov državljanstvo.

On je rekao da je preregistracija za raseljena lica završena letos i da se prijavilo 5.700 ljudi, kao i da je rok za registraciju interno raseljenih produžen do 14. novembra.

Brajović je kazao da postoji i mogućnost dobrovoljnog povratka raseljenih, i da će crnogoorska i kosovska vlada potpisati protokol kojim će obezbediri dokumente i naknadan upis raseljenih u matične i knjige državljana.

"Imamo informaciju da jedan broj raseljenih lica namerava da se vrati, ali ih nećemo pritiskati, mada bismo bili zadovoljni da se steknu uslovi za njihov povratak", zaključio je Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: