Udžbenici Romima u Valjevu

Đaci romske nacionalnosti u valjevskoj Osnovnoj školi "Andra Savčić" dobili su 20 kompleta udžbenika dar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2009.

19:20

Default images

Inicijator te akcije je Savez udruženja Roma zapadne Srbije iz Šapca, a uslov je bio da u školi ima mnogo dece Roma i da postoji potreba za romskim asistentom u nastavi. Osnovna škola "Andra Savčić" ima izdvojeno odeljenje u Gornjoj Grabovici u kojoj je jedno od najvećih naselja Roma u valjevskoj opštini.

Generalni sekretar Saveza udruženja Roma Sofka Vasiljević je rekla da je akcija zamišljena kao pomoć deci i roditeljima koji su siromašni i nezaposleni.

Ona je takođe kazala da je želja romskih udruženja da što više dece Roma završi bar osnovnu školu, pošto ta deca nastavu najčešće napuštaju u petom ili šestom razredu.

Na to da je obrazovanje "najvažnija karika za izlazak Roma iz bede i siromaštva" ukazali su Romi - saobraćajni inženjer Dejan Marinković i elektroinženjer Miloš Milenković.

Marinković je ocenio da je knjige trebalo podeliti ranije, ali i ukazao na to da bi neka deca Roma napustila školu da nisu dobila udžbenike jer su iz siromašnih porodica.

"Završite bar osam razreda, ali nastavite i dalje, upišite se u srednje i više škole, na fakultete ako imate afiniteta jer je to jedini način da prekinemo začarani krug - siromašni smo zato što smo neobrazovani, neobrazovani smo zato što smo siromašni", rekao je Milenković đacima romske nacionalnosti.

Na skupovima o problemima obrazovanja Roma ranije je ocenjeno da "rezultati ostvareni u Valjevu mogu biti obrazac unapređenja društvenog života Roma i dobre podrške lokalne samouprave i za druge sredine u Kolubarskom okrugu i Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: