Nema dogovora o ruskom kreditu

Delegacije Srbije i Rusije nisu u Moskvi tokom prvog dana pregovora postigle dogovor o uslovima ruskog kredita Srbiji od milijardu dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

19:06

Default images

Pomoćnik srpskog ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je da se razgovaralo o kreditu od 200 miliona dolara za popunjavanje budžetskog deficita. Predloženo je da rok otplate kredita za podršku budžetu Srbije bude između 10 i 13 godina, sa jednom do tri godine grejs perioda.

"Još uvek nismo dobili izjašnjenje i ponudu ruske strane. Definisani su neki rokovi od 10 do 13 godina, sa grejs periodom od jedne do tri godine ali sačekaćmo do kraja posete da vidimo da li ćemo dobiti nešto više", rekao je Ćirović.

On je za B92 rekao da je najavljeno da se razgovara o robnom kreditu.

"Razgovaraće se o eksportnom kreditu koji je vezan za isporuku ruske robe i radove. To je kredit koji će imati izvesni stepen uslovljenosti u smislu učešća ruskih partnera i kompanija u izviđenju infrastrukrurnih radova. Ruska strana je pre svega zainteresovana da učestvuje u radovima u izgradnji železničke infrastrukture", objasnio je Ćirović. Delegaciju Srbije za pregovore čine predstavnici ministarstava finansija, infrastrukture, rudarstva i energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, kao i Ministarstva spoljnih poslova.

Uporedo će se voditi dve vrste pregovora, o delu kredita od 200 miliona dolara za popunjavanje budžetskog deficita i o 800 miliona dolara za infrastrukturne projekte.

"Imamo predloge za Prokop - 200 miliona dolara, elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad 100 miliona, modernizaciju pruge Valjevo-Loznica 150 miliona, obilaznicu oko Beograda, potez Orlovača-Bubanj Potok 170 miliona i izgradnju autoputa Beograd-Čačak, dakle Južni Jadran, 100 miliona. I konačno, tu je i put Novi Sad- Horgoš, 80 miliona", objasnio je Ćirović.

"Bitno je istaći da za sve ove projekte, koje sam naveo, postoji kompletna projektna dokumentacija, da bi ruska strana mogla da nešto od toga preuzme i pogleda", dodao je on.

Delegacija Srbije će svakako čekati da ruska strana predloži uslove, ali reper će biti uslovi pod kojima je Srbija dobila kredite od Kine i međunarodnih finansijskih institucija.

"Sa jedne strane imamo više kredita Svetske banke koji služe za podršku budžetu Republike Srbije, u pitanju su krediti koji su veoma povoljni, a s druge strane imamo komercijalne uslove i angažmane sa poslovnim bankama, gde je kamatna stopa negde na nivou od pet odsto", objašnjava on.

"Mi smo dobili uveravanje, u samom startu, da će ovo biti jako povoljan kredit, ali šta to jako povoljan znači, ja bih ipak ostavio ruskoj strani da se izjasni. Mi neke repere imamo, znamo šta se može podvesti pod povoljno i komercijalno", rekao je Ćirović.

Ruski kredit Srbiji načelno su dogovorili su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, tokom posete ruskog predsednika Beogradu 20. oktobra.

O pregovorima u vezi sa kreditom Ruske Federacije možete čitati i u našoj rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: