Novi teži slučaj gripa u Hrvatskoj

U splitsku bolnicu, u kojoj se za život već bori jedan pacijent oboleo od novog gripa, primljen je i muškarac iz splitskog zatvora na Bilicama.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.10.2009.

18:46

Default images

Pacijent ima upalu oba plućna krila i u kritičnom je stanju. Ovo je drugi zatvorenik u Hrvatskoj koji boluje od novog gripa. Pre njega u bolnicu je primljen i zatvorenik iz Lepoglave koji se dobro oporavlja.

U Hrvatskoj do sada potvrđeno 268 slučajeva novog gripa.

Najviše zaraženih je u Zagrebu i Splitu. Zaštitne maske na licima u krugu splitske bolnice sve češće viđaju.

Julija je na zarazno odeljenje dovela ujaka koji ima simptome novog gripa. Kaže da je zbog izuzetno visoke tempareture, od 40 stepeni, njen ujak potpuno malaksao i da ima bolove u rukama i nogama

Sa sličnim simptomima na zaraznom odeljenju sve je više pacijenata. Od petka je 82 zatražilo pomoć, 12 je hospitalizovano, od čega dvoje na jedinici intenzivnog lečenja.

Najnoviji bolesnik na intenzivnoj je zatvorenik iz splitskog zatvora, no njemu, tvrde lekari , novi grip nije službeno potvrđen.

Nikola Bradarić, voditelj odeljenja za zarazne bolesti KBC-a Split kaže za sada sogurno znaju da ima upalu pluća a da tek treba da utvrde da li je toj upali prethodila i influenca.

Zbog skoro 70 učenika i sedmoro nastavnika sa simptomom novog gripa vrata je zatvorila i jedna splitska gimnaizija. Učenici susedne škole za zdravlje kažu ne strahuju.

"Tri učenice iz naše škole imale su novigrip, dve iz drugog radzreda pa su na kućnoj nezi", kaže jedna od učenica.

Na splitskom području prijavljeno je 205 slučajeva novog gripa, ali lekari smatraju da je obolelih 10 puta više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: