Deca u više gradova obolela od H1N1

U Srbiji je potvrđeno 145 slučajeva novog gripa.Učenici iz Čačka oboleli od novog gripa osećaju se dobro. Nema mesta panici, niti zatvaranju škola, kažu lekari.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.10.2009.

10:01

Default images

Epidemiolog Zavoda za zaštitu zdravlja u Čačku Ana Mišović rekla je da su tri učenika drugog razreda Osnovne škole "Milica Pavlović" obolela od novog gripa dobro i da se oporavljaju. U Kragujevačkom kliničkom centru na lečenju je jedna studentkinja medicine zaražena težim oblikom novog gripa.

Načelnik Infektivne klinike u Kragujevcu Zoran Todorović izjavio je da se u Kliničkom centru u Kragujevcu na lečenju nalazi studentkinja medicine zaražena težim oblikom novog gripa.

On je naveo da pacijentkinja ima obostranu upalu pluća, ali da diše spontano i da nije priključena na aparat za veštačku ventilaciju. Stanje obolele studentkinje se intenzivno prati i primenjuje se potrebna terapija.

Vest da se novi grip pojavio u školama prvo je stigla iz Vojne gimnazije u Beogradu, gde su četiri učenika zaražena virusom H1N1.

Načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane Veljko Todorović potvrdio je da je kod četvorice učenika Vojne gimnazije u Beogradu dijagnostikovana infekcija izazvana novim virusom gripa H1N1.

Todorović je rekao da su oboleli izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima iako, kako je rekao, kod njih nema znakova oboljenja.

Tok bolesti kod njih je bio povoljan i niko nije imao komplikacije na plućima, sinusima ili bronhijama, dodao je on.

"Ostali imaju znakove akutne respiratorne infekcije i može se reći da jedan manji broj, verovatno i onih kod kojih nismo dokazali, ima infekciju virusom H1N1. Možemo da kažemo da je epidemija sada stavljena pod kontrolu, jer je u protekla dva dana bilo osam novoobolelih, juče samo dvoje", naveo je Todorović.

Todorović je objasnio da je u poslednjih sedam dana kod učenika Vojne gimnazije primećen nešto veći broj obolelih od akutne respiratorne virusne infekcije.

"Mi očekujemo da je ovo kraj, ili verovatno kraj ove epidemije. Mi smo juče zbog pojave nešto većeg oboljevanja proglasili epidemiju u vojnoj gimmnaziji i prekinuli nastavu. Bili smo na to prinuđeni zbog načina smeštaja i života učenika koji su tokom celog dana zajedno u gimnaziji", rekao je on.

Iako u vladinoj strategiji suzbijanja pandemije gripa postoji mogućnost zatvaranja škola, zvaničnici saopštavaju da za sada nema razloga za tako drastične mere.

"U celoj toj preoceduri koju smo mi predvideli tačno se zna šta ko čini i tek na osnovu podataka, kada se utvrdi činjenično stanje u vezi s odeljenjem ili školom, epidemiolozi će doneti odluku vezano za zatvaranje škole i na koje vreme, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović. "Možda ovo deluje da je dramatično. Nije dramatično, mi smo očekivali da ćemo radeći monitoring nad cirkulacijom virusa može da se pojavi i jedan i drugi grip i zato pratimo nedeljno. Mi imamo praktično u Beogradu 16 000 obolelih od akutnih i respiratornih bolesti i 45 od oboljenja sličnog gripa. To je isto kao i prošle nedelje", rekao je Veljko Đerković, član Radne grupe za novi grip.

Epidemiolozi naglašavaju da nema mesta panici, da je najvažnije da obolela deca ne dolaze u škole, ali i da nema potrebe zbog obične prehlade odlaziti kod doktora. Lekari navode u kojim slučajevima treba tražiti pomoć.

"Kada je visoka temperatura preko 38 i neće da padne, a pili ste mnoge lekove. Ako dođe do otežanog disanja i ako su izraženi jaki simptomi. Onda se treba javiti lekaru i napravi se snimak pluća. Ako ima ovih simptoma, onda lekari upućuju u bolnice i dalje se preduzima antivirusno lečenje", rekao je Đerković za B92.

Novi grip i u školama u Čačku

Maske protiv virusa H1N1 postaće narednih dana sastavni deo školskog pribora, za đake osnovne škole “Milica Pavlović” u Čačku. Naime, od 26 učenika iz jednog odeljenja, od novog gripa obolelo je jedanaestoro dece. Doktorka Ana Mišović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku, kaže da ipak nema mesta panici.

“Normalno može da se povede računa o tome da se izbegava preterano okupljanje, neko neumereno i bespotrebno, a da deca treba da idu u školu, pohađaju nastavu, da nastave dalje sa svojim aktivnostima. Ne smemo da dozvolimo da zavlada opšta panika. Nemamo zato ni opravdanih razloga. Ovaj pandemijski grip, u odnosu na sezonski grip, po svojoj kliničkoj siptomatologiji, ide, trenutno u širem području Evrope, pa i kod nas, sa jednom blažom kliničkom slikom”, objašnjava Mišovićeva.

Simptomi novog gripa su glavobolja, povišena temperatura preko38 stepeni, curenje nosa, kašalj. Iako je do sada februar bio rezervisan za uobičajenu epidemiju gripa, novi virus uneće novine i po ovom pitanju, izjavio je za B92 epidemiolog dr Davor Obrenić.

“Malo se menja epidemiološka slika obolevanja i možemo očekivati da će pre februara, odnosno marta meseca, početi taj epidemijski talas”, navodi Obrenić.

Mirko Lazović, direktor osnovne škole “Milica Pavlović”, kaže da škola zbog pojave novog gripa neće prekidati rad, ali će preduzeti preventivne mere.

“To je higijena, prevashodno u učionicama, u prostoru školskom, čišćenje, provetravanje”, ističe Lazović.

Epidemiolozi su skrenuli pažnju da u slučaju pojave simptoma novog gripa građani treba da se obrate nadležnim kol centrima, kako bi se izbegle nepotrebne gužve. A za preventivu preporučuju isto što i kod pojave uobičajenog.

U Kraljevu obolelo dvoje dece

Jedno dete predškolskog uzrasta i jedan osnovac u Kraljevu oboleli su od novog gripa, izjavio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u tom gradu Vladan Šaponić.

On je novinarima kazao da je virus registrovan tokom redovne posete pedijatru i dodao da deca nisu u bolnici, već su poslata na kućno lečenje, gde im se daje terapija.

Prema njegovim rečima, za troje osnovaca za koje se sumnja da su zaraženi novim gripom čekaju se rezultati analiza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: