Ferhagen: Prvo Hag, pa kandidatura

Podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU nije samo tehnički, već pre svega politički čin, kaže šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

08:15

Default images

Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da taj korak treba da usledi pošto Srbija dostigne punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Za Srbiju prvi sledeći korak bi trebalo da bude aktiviranje Prelaznog sporazuma i početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada dostigne punu saradnju s Haškim tribunalom. Tek onda treba da usledi podnošenje zahteva za kandidaturu", rekao je Ferhagen za današnji novosadski "Dnevnik".

On je rekao da se ne slaže sa stavom ministra spoljnih poslova Italije Frankom Fratinijem, koji je rekao da je podnošenje kandidature za članstvo u EU pre svega tehničko pitanje, koje se može sprovesti u delo i bez aktiviranja Prelaznog sporazuma.

"Mislim da smo u EU postigli čvrst dogovor o tome da se proces evropskih integracija odvija korak po korak, bez preskakanja stepenika", naveo je Ferhagen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: