Kosorova: Bez podrške opozicije

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nije uspela da uveri stranke opozicije da prihvate arbitražni sporazum sa Slovenijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

00:43

Default images

Posle razgovora s premijerkom, predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je da opozicija nije zadovoljna sporazumom zbog čega će pregovori biti nastavljeni ovih dana."Slovenija bi nas ponovo mogla blokirati, ali ovoga puta zbog SDP", kazala je Kosorova posle sastanka.

"Sporazum sadrži elemente koje još treba razmotriti, o tome ću razgovarati u svojoj stranci, dodatno razgovarati s premijerkom, a zanima me šta o sporazumu misli i predsednik Stjepan Mesić", rekao je Milanović, ne želeći da precizira koji su to sporni elementi sporazuma.

Kako prenose mediji, najveći spor se stvorio oko izlaza Slovenije na otvoreno more.

Kosorova je juče poslepodne razgovarala najpre s predstavnicima vladajuće koalicije, a zatim i s ostalim parlamentarnim strankama.

Ona je ranije najavila da će pre objavljivanja sadržaja arbitražnog sporazuma o granici sa Slovenijom predlog sporazuma najpre raspraviti unutar Hrvatske demokratske zajednice, vladajuće koalicije, a zatim i s liderima parlamentarnih stranaka.

Iako je za sinoć u 20 časova zakazala vanrednu sednicu Vlade na kojoj je, kako su preneli pojedini mediji, trebalo da bude potvrđen sporazum o arbitraži, premijerka je sednicu otkazala u poslednjem času.

Predsednik Sabora Luka Bebić rekao je da je sporazum dobar i da veruje da će ga sve stranke podržati.

Osim glasova vladajućih stranaka, za potvrđivanje sporazuma o arbitraži u Saboru neophodna je podrška opozicije, jer je za usvajanje sporazuma potrebna dvotrećinska većina.

Slovenački premijer Borut Pahor je pre dva dana boravio u Zagrebu da bi hrvatsku premijerku uverio da što pre prihvati arbitražu o spornim delovima slovenačko-hrvatske granice i sadržaj sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: