Pakova: Odnosi sa Kosovom, pa EU

Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sa Kosovom, poručila je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak na okruglom stolu u Berlinu.

Izvor: Beta, Dojèe vele

Sreda, 28.10.2009.

11:16

Default images

Kako javlja Dojče vele, Pakova je rekla da je najveći problem Srbije što joj je Kosovo najbliži komšija kojeg ne želi da prizna. Odnos Srbije prema Kosovu je izuzetno loš i on mora da se menja, rekla je evropska parlamentarka na okruglom stolu koji je sinoć organizovala Fondacija "Nauka i politika".

Sve dok ne bude bio rešen problem sa Kosovom, Srbija neće ući u Evropsku uniju, ocenila je Doris Pak.

Ni eventualna podela Kosova ne bi rešila postojeći problem. On može biti rešen jedino ako Srbi na Kosovu preuzmu sudbinu u svoje ruke, poručila je evropska parlamentarka.

"Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo ostane održiva. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Srbi sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje, a najveću šansu imaju na predstojećim lokalnim izborima tokom kojih bi mogli i da se izbore za mesta u opštinskim savetima Kosova, ocenila je Doris Pak.

"Ako Srbi u Beogradu Srbima na Kosovu kažu da ne treba da se politički angažuju na izborima ili da ne izlaze na izbore, jer u suprotnom slučaju neće dobiti finansijsku pomoć, onda smatram da to nije pravi put kojim bi bio uspostavljen dobar komšijski odnos", rekla je poslanica Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: