Uhapšen Kačarević, Rodić u pritvoru

Priveden bivši urednik "Glasa javnosti" Slavoljub Kačarević, a Radisavu Rodiću, vlasniku dnevnih listova "Glas javnosti" i "Kurir" određen pritvor od 48 sati.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

08:50

Default images

Advokat Svetozar Vujačić rekao je za B92 da je tokom sinoćnjeg saslušanja Rodiću pozlilo i da je on prebačen u zatvorsku bolnicu. Rodić je priveden sinoć po nalogu Okružnog tužilaštva, ali razlozi za sada nisu saopšteni. List "Kurir" saopštio je da je jutros uhapšen bivši urednik "Glasa javnosti" Slavoljub Kačarević.

Rodić je sinoć uhapšen u jednom beogradskom restoranu, jer se tereti da je državu oštetio za 2 miliona evra.

Pored Rodića priveden je i Slavoljub Kačarević koji je od 1999. do 2004. godine bio glavni urednik "Glasa javnosti".

Redakcija "Kurira" smatra da se sa njima obračunavaju jedan ministar i jedna stranka.

"I ta optužba od 203 miliona dinara utaje poreza, pa imate ovog privrednika koji pravi te kolače i slatkiše koji ima preko milijardu i 500 miliona duga, je li taj čovek u zatvoru? ", kaže Rade Jerinić glavni urednik "Kurira".

"Teror nad mojom porodicom sprovodi se jer smo vlasnici medija koji slobodno pišu i zato što moj otac nije bio nedostupan vlastima. On ne zna za šta ga optužuju. Pozlilo mu je tokom saslušanja u policiji i u bolnici, stanje mu je sada stabilno“, rekao je Aleksanadar Rodić, sin Radisava Rodića.

Iako se Rodić tereti za izbegavanje plaćanja poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara, u Srpskoj naprednoj stranci i Demokratskoj stranci Srbije ovo hapšenje tumače kao napad aktuelne vlasti da zabrani svako drugačije mišljenje i uvede diktaturu.

Aleksandar Vučić, potpresednik Srpke napredne stranke tvrdi da hapšenje Rodića nema veze sa privrednim prestupom i krivičnim delima.

"Nikada ne bih odobravao neplaćanje poreza, niti će bilo ko to da vam odobri, ali imam jedno pitanje za -jesu li ljudi iz režima, 2000. godine ili 2002. znali za taj neplaćeni porez? Jesu li znali svih ovih godina, sve do leta kada su odlučili da skinu glavu porodice Rodić", kaže funkcioner SNS-a Aleksandar Vučić.

U Demokratskoj stranci i Liberalnoj demokratskoj stranci kažu da je hapšenje Rodića rezultat njegovog poslovanja u kome je pokušao da ne plati porez od dva miliona evra.

"Ja se ne bih složio da to treba stavljati u kontekst nečega što se zove gušenje slobode medija.Naime, izbegavanje plaćanje poreza je krivično delo u svim državama i to treba posmatrati isključivo u tom kontekstu“, kaže Nebojša Aranđelović iz LDP-a

"Niko nije iznad zakona i svi podležu istim pravnim normama i sistemu Srbije", objašnjava Jelena Trivan, funkcionerka DS-a.

Povodom hapšenja oglasilo se se Udruženje novinara Srbije koje je zatražilo da MUP hitno saopšti u kom svojstvu je Slavoljub Kačarević, nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Glasa javnosti" uhapšen.

Nedostatak brze informacije u ovakvim slučajevima otvara sumnju da je u pitanju politički pritisak na urednike i novinare, koji ne donose odluke o finansijskom poslovanju medijskih kompanija", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: