Krkobabić: Penzije su naša stvar

Međunarodni monetarni fond nije predlagao ni strože niti "mekše" uslove za odlazak u penziju u Srbij, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

03:36

Default images

"MMF ne sprovodi reformu penzijskog sistema, već to čini radna grupa Vlade Srbije koja će gotova rešenja izneti do kraja godine", rekao je on za "Novosti" i dodao da se obično ovakvi susreti opisuju kao konstruktivni, a da je ovaj bio više od toga.

"Razumeli smo se oko najvažnijih pitanja, pa i onih koja su raznim spekulacijama poslednjih dana okupirala ovdašnju javnost", kazao je Krkobabić.

Kad je reč o starosnoj granici za žene za odlazak u penziju, potppredsednik Vlade je rekao da su "žene, ne svojom voljom, poslednjih dana uvučene i u politički marketing i kampanju".

"Navodno, pojedinci neće dozvoliti da žene idu u penziju sa 65 godina, i oni su, kao, ubedili MMF da odustane od tog zahteva. Da se razumemo, MMF to nije ni zahtevao, pa onda ne morate ni da ih 'ubeđujete' da odustanu od nečega što nisu tražili", naglasio je Krkobabić.

On je rekao da prevremena penzija u Srbiji ne postoji, ali postoje mogućnosti da zaista neko ode u penziju mnogo pre 65. godine (za muškarce), to se ne odnosi samo na beneficirani radni staž, već i na porodične penzije.

"Svi ti elementi su u žiži naših procena i analiza. Naglašavam, MMF ništa nije tražio", istakao je Krkobabić.

Ministar je rekao da su predstavnici MMF u punoj meri shvatili kompleksne i nasleđene probleme penziono-invalidskog osiguranja u Srbiji, kao i sve elemente do sada sprovedenih mera u formiranju što efikasnijeg i racionalnijeg penzijskog sistema.

"Rekao sam im i da su penzije u Srbiji niske i da tu nema mesta za rezove", dodao je on.

Krkobabić je kazao da konkretna rešenja u budućem penzijskom sistemu još ne postoje i da su u igri sve opcije, a da će sadržaj reforme biti poznat do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: