Strani mediji o Karadžićevom potezu

Britanski i američki dnevnici ocenjuju da to što se Radovan Karadžić nije pojavio na početku svog suđenja u Hagu znači da on pravni proces izvrgava ruglu.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

13:22

Default images

"Suđenje mora da se nastavi. Posle toliko godina patnje, rođaci hiljada ljudi koji su ubijeni zaslužuju šansu za pravdu", navodi list "Njujork tajms" u svom komentaru. Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, nije se juče pojavio na početku suđenja pred Haškim tribunalom iz protesta što mu, kako tvrdi, sud nije dao dovoljlno vremena da se pripremi.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon zakazao je za danas novu raspravu na kojoj će tužioci dati uvodnu reč. Karadžićev pravni savetnik rekao je da se on ni danas neće pojaviti u sudnici.

“Njujork tajms” podseća da je trebalo 13 godina velikih međunarodnih pritisaka da srpske vlasti uhapse Karadžića koji se skrivao u Beogradu kao iscelitelj.

List navodi da Karadžić koristi taktiku bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i izgleda odlučan da odugovlači stvari i dodaje da, iako sud mora Karadižću da obezbedi odgovarajuća prava, "ne može da mu dozvoli da kontroliše suđenje".

Britanski dnevnik "Fajnašel tajms" piše da je prvo ročište, umesto da bude početak velikog suđenja, preraslo u veliku frustraciju, jer su se sudije suočile sa praznom stolicom.

List "Gardijan" piše o velikom nezadovoljstvu žena iz Srebrenice, udovica i majki ubijenih Muslimana, koje su autobusom došle u Hag da bi prisustvovale početku suđenja.

List "Tajms" optužuje Karadžića za ismevanje pravde i ocenjuje da sudije Tribunala ne bi smele da mu odobre dodatno vreme da pripremi odbranu.

Za to je već imao godinu dana, zapravo je imao i 13 godina pre hapšenja dok je kao bioenergetičar lečio naivne klijente, piše "Tajms" i poziva Tribunal da brzo odluči kako će dalje.

List navodi da postoje dve mogućnosti - ili da Karadžić silom bude izveden iz svoje zatvorske ćelije i odveden u sudnicu, ili da mu bude nametnut advokat.

"Tajms" kaže da bi bilo bolje da mu se nametne advokat , ali ako je Karadžić odlučan da i dalje ometa suđenje i njegovo prisilno odvođenje u sudnicu bi bila "primerena primena sudske procedure" i navodi da žrtve masakra u Srebrenici nisu imale mogućnost da se okrenu i odu.

"To se ne sme dozvoliti ni čoveku koji je optužen za najveći masakr nad civilima u Evropi od Drugog svetskog rata", navodi "Tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: