Saradnja Kastrove sestre i CIA

Sestra Fidela Kastra priznala je da je sarađivala sa američkom CIA u cilju rušenja režima na Kubi i da je to činila i pre 1964. godine kada je izbegla u Majami.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

02:55

Default images

Ovu šokantnu ispovest 76-godišnja Huanita je prenela gledaocima jedne lokalne televizije na španskom, uoči publikovanja njene knjige sećanja na braću, koja je napisala sa meksičkom novinarkom Marijom Antoanetom Kolins.Naziv knjige je "Fidel i Raul, moja braća - tajna istorija”" a biće štampana na španskom.

Huanita je, između ostalog, napisala da je 1959. godine podržavala Fidelovu revoluciju protiv diktatora Batiste, ali se "brzo razočarala", jer je videla i da su posle prevrata "ostale mnoge napravde".

"Radeći protiv režima i štiteći one koju su bili progonjeni, dospela sam u vrlo delikatnu situaciju na Kubi", rekla je Huanita i dodala da je sa CIA povezala osoba koja je dobro znala i nju i Fidela.

Saopštila je i da je bila šokirana ponudom, ali je ipak pristala da radi za "Fidelovog zakletog neprijatelja”, o čemu opširno piše u knjizi.

"Pre nego što je izbegla u Majami, Huanita je od 1961. do 1964. godine, rizikujući vlastiti život, spasavala ljude koji su bili na udaru režima", rekla je Kolinsova.

U Majamiju, gde je kao farmaceut radila do penzionisanja 2006. godine, počeo je njen tajni rad, dug više od tri decenije.

S Fidelom je poslednji put razgovarala 1963. godine, u svom domu, kad im je umrla majka. Zadnji dijalog s Raulom imala je pred odlazak s Kube.

Od tada je bila oštar kritičar režima na "crvenom ostrvu”, ističući da guši demokratiju i ljudska prava.

"Fidel je izdao i prevario svoj narod”, govorila je Huanita, osuđujući veze Kube sa Sovjetskim Savezom i izgradnju komunizma.

Ona je, što je posebno zanimljivo, istakla i da je Fidelova politika "podelila porodicu”, jer su, prema njenoj tvrdnji, još neki članovi familije mislili drugačije od njega o sistemu koji je gradio.

Pre 17 godina, Huanita je iz Madrida poslala pismo Fidelu u kojem mu je predlagala da napusti svoju komunističku utopiju.

Uprkos toj oštrini, bila je vrlo ljuta na pripadnike kubanske zajednice na Floridi koji su 2006. godine, kad se kubanski lider ozbiljno razboleo, javno priželjkivali njegov kraj.

Krajem 1998. godine je u Španiji dobila sudski proces protiv Fidelove vanbračne kćerke Aline Fernandez, koju je tužila zbog toga što je u svojom memoarima klevetala nju i Fidelove roditelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: