Suđenje Berluskoniju 16. novembra

Suđenje italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, optuženom za poreske malverzacije, počeće 16. novembra u Rimu, javio je BI-Bi-Si.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

01:44

Default images

Navodeći da je reč o malverzacijama vezanim za kupovinu televizijskih i bioskopskih prava u korist Berluskonijeve porodične kompanije "Mediaset", britanska medijska kuća napominje da će suđenje početi ranije nego što se očekivalo. talijanski premijer tvrdi da je ta optužnica politički motivisana.

Berluskoniju predstoji i suđenje za podmićivanje britanskog poreskog advokata Dejvida Milsa, od kojeg je, kako navodi BBC, traženo da lažno svedoći u korist Berluskonija. Datum početka tog suđenja još nije zakazan.

Berluskoni je nedavno otkrio da je bio umešan u 2.500 parnica tokom svoje duge kontroverzne karijere, na kojima nije imao običaj da se pojavljuje lično, već je ostavljao svojim advokatima da ga brane.

Pre godinu dana italijanski parlament usvojio je zakon kojim je premijer dobio imunitet od sudskog gonjenja dok je na dužnosti, ali je Ustavni sud Italije početkom oktobra ove godine poništio taj zakon.

Politički analitičari ocenjuju da, u slučaju da Berluskoni bude proglašen krivim na predstojećim suđenjima, to neće značiti da mora da podnese ostavku na mesto premijera Italije.

Ukoliko bude proglašen krivim, Berluskoni će se verovatno naći pod velikim političkim pritiskom, navodi Bi-Bi-Si dodajući da je on već pod pritiskom zbog niza ličnih skandala u poslednje vreme, zbog kojih mu je i opala popularnost kod italijanskih birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: