Bajatović: Biće gasa cele zime

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je povodom sve aktuelnijih spekulacija o novoj gasnoj krizi da su rezerve gasa spremne za slučaj blokade.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

01:38

Default images

"Ne gledamo u pasulj da bismo otkrili hoće li biti gasne krize, već spremamo skladište i rezerve za slučaj da 60 dana ne bude ni kubika gasa preko Ukrajine", izjavio je Bajatović za "Novosti" .On je kazao da, uprkos uveravanjima da nema ekonomskih razloga za svađu između Rusije i Ukrajine, uvek postoji bojazan da politika zaustavi gas.

"Radovi na izgradnji skladišta u Banatskom Dvoru su pri kraju i neće biti kašnjenja. Oprema stiže, rade se bušotine i naručen je dodatni kompresor. U skladištu će biti od 280 do 300 miliona kubika gasa i polovinom decembra sa linijom za proizvodnju moći će dnevno da se istiskuje pet miliona kubika gasa", rekao je Bajatović.

On je dodao da bi, uz zamenu gde je moguće mazutom, to bilo dovoljno za sve toplane i domaćinstva.

Kad je reč o industrijskim potrošačima, Bajatović je rekao da će u četvrtak biti potpisan ugovor sa "Eonom" o zakupu skladišta sa 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što obezbeđuje dnevnu isporuku od tri miliona kubika i namenjeno je industrijskim potrošačima.

Bajatović je kazao da će se već utisnutih 350 miliona kubika računati kao jastučni i da će biti prepušteni Rusima, a oni će nama uz nadokandu skladištenja dati komercijalni za tržište.

Na pitanje šta Srbija dobija sa kapacitetom "Južnog toka" od 40 milijardi kubika godišnje, on je rekao da će direktni prihodi biti pola milijarde evra godišnje, a "bićemo centralni tranziter sa vezama ka Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji".

Bajatović je rekao da bismo izgradnjom gasnih elektrana mogli da budemo i čvor za transport struje, a otvara se mogućnost razvoja industrije koja gas koristi kao sirovinu.

Na pitanje koliki su gubici "Srbijagasa", on kaže da je na razlici u ceni gasa gubitak 120 miliona evra, a još 50 miliona evra treba da se naplati od dužnika pre ili kasnije.

Povodom spekulacija da će Rusi u Nišu zapravo graditi vojnu bazu Bajatović je rekao da bi "ako bi bila vojna baza, to značilo da želimo da zaratimo sa NATO, a to nije cilj ni Srbije, ni Rusije".

"To će biti civilna baza koja nam treba, jer nemamo kapacitete za nivo nevolja koje nas mogu zadesiti", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: