Carina s Kosovom uz "beli šengen"

Sistem upravljanja granicama između Kosova i Srbije neophodan je da bi se omogućila sloboda kretanja, kaže ambasador Švedske u Beogradu Krister Bringeus.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

03:32

Default images

Izveštaj EK o napretku Srbije ka “belom šengenu“ ukazao je na činjenicu da je za slobodu kretanja neophodan sistem upravljanja granicama između Kosova i Srbije, a deo upravljanja granicama je i uspostavljanje carinske kontrole, kaže za "Danas" Bringeus.

Ambasador zemlje koja presedava EU kaže da je ovo nije uslov, jer je to suviše oštar za ovakav stav, već objašnjava da je Evropska komisija ukazala na potrebu uspostavljanja sistema granica.

“Neophodno je uspostaviti carinsku kontrolu i to je nešto što i srpske vlasti znaju. Postoji problem s krijumčarenjem robe i trgovinom ljudima i taj problem mora da se reši na praktičan način. Nije u interesu Srbije da se Kosovo pretvori u crnu rupu Evrope. Uveren sam da će taj problem u budućnosti biti rešen”, rekao je Bringeus.

Bringeus je kazao da je uveren da će Savet EU u decembru doneti odluku o ukidanju viza za građane Srbije

"U to sam potpuno uveren. Srpske vlasti su obavile mnogo posla. Izdavale su više od milion biometrijskih pasoša, što nijedna Švedska ne bi mogla da učini u tako kratkom roku", rekao je on, ali i dodao da je ostalo da se urade još neke stvari.

"Video sam neke različite izveštaje, ali da biste saznali o čemu je reč moraćete da pitate ministra unutrašnjih poslova. Ubeđen sam da će srpske vlasti uspeti da obave sve preostale poslove", rekao je on novinaru lista.

Na pitanje da li će u procesu pridruživanja Evropskoj uniji od Srbije biti zahtevano priznavanje Kosova kao nezavisne države, on je rekao da se od Srbije ne traži da prizna Kosovo.

"Od Srbije se ne traži da prizna Kosovo, ali ono što se zahteva od Srbije i Kosova jeste da budu praktični kada je reč o saradnji i dobrosusedskim odnosima. Dobrosusedski odnosi su uslov za sve države koje teže priključenju EU. Očekuje se da Srbija i Kosovo uspostave policijsku saradnju, saradnju u oblastima sudstva i carina, kao i u očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu", zaključio je ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: