Počelo suđenje za ubistvo trudnice

Pred sudom u Drezdenu počelo je suđenje Nemcu poreklom iz Rusije, koji je početkom jula u sudnici nožem ubio trudnu Egipćanku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

18:38

Default images

Optuženi je godinu dana ranije žrtvu Marvu el Šerbeni nazvao "islamistom", "teroristom" i "droljom", nakon što ga je ona u jednom parku zamolila da se pomeri da bi se njen sin ljuljao na ljuljašci na kojoj je on već duže sedeo.

Tokom žalbenog postupka u julu, sud u Drezdenu trebalo je da raspravlja o žalbi Aleksa V. koji je kažnjen da plati 780 evra zbog vređanja na rasističkoj bazi 31-godišnje Marve El Šerbini.

On je tada izvadio nož, koji je zbog očiglednog nedostatka kontrole uspeo da unese u sudnicu i 16 puta izbo Marvu, i isto toliko uboda naneo i njenom mužu.

Marva, koja je bila u trećem mesecu trudnoće, preminula je pre dolaska hitne pomoći. Zbog ubistva i pokušaja ubistva Aleksu V. preti doživotni zatvor.

“Protiv Aleksa V. podignuta je optužnica za ubistvo i pokušaj ubistva, i ukoliko se dokaže da je kriv po svim tačkama, očekuje ga doživotno izdržavanje kazne”,

Osim pitanja bezbednosti u sudnicama, čitav slučaj je izazvao zaprepašćenje arapskog sveta zbog zakasnele reakcije nemačkih vlasti na taj očigledno rasistički zločin.

Ovog puta oko 200 policajaca obezbeđuje zgradu suda u Drezdenu.

Neprobojna stakla postavljena su u sudnici.

Tokom samita grupe osam u Italij kancelarka Angela Merkel je uputila saučešće egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku. Ipak egipatske vlasti su komentarisale da čitav slučaj teče sporo.

“Nadam se da će izreći presudu koja će biti srazmerna ovom stravičnom zločinu. Imam poverenja u pravni sistem Nemačke. Nadam se da će krivac biti kažnjen”, Ramzy Ezzeldin Ramzy, Ambassador for Egypt in Germany:

Štampa je, naime, tek nekoliko dana kasnije izvestila o tom slučaju, poredeći ga, međutim, sa jednom porodičnom svađom u Bavarskoj koja se završila višestrukim ubistvom u sudnici.

Tokom istrage, optuženi ni u jednom trenutku nije krio svoju "svirepu mržnju" prema osobama koje nisu evropskog porekla, pre svega muslimanima.

Aleks V. je u Drezdenu živeo od 2003, a jedini prihod mu je bila socijalna pomoć. Marva El Šerbini je bila farmaceut, a njen suprug genetičar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: