Usvojene izmene zakona o odbrani

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune zakona o Vojsci Srbije i o odbrani koje utvrđuju formiranje unutrašnje kontrole rada vojne policije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

11:42

Default images

Ovim izmenama se takođe proširuju pojedina ovlašćenja ministra odbrane i detaljnije definiše starosna granica za rad u oružanim snagama.

Kandidati za profesionalne vojnike neće moći da budu stariji od 30 godina, granica za prijem podoficira na određeno vreme biće 35 godina, odnosno 40 godina ukoliko se radi o prijemu oficira na određeno vreme.

Dodat je i član koji obavezuje kandidata na odgovarajuće vojnostručno osposobljavanje za dužnost za koju se prijavio, dok je za kandidate muškog pola obaveza i da su odslužili vojni rok sa oružjem.

Ministru odbrane se dozvoljava da, izuzetno i zbog potrebe službe, u svojstvu podoficira na određeno vreme primi i osobu koja nije starija od 45 godina, odnosno u svojstvu oficira na određeno vreme osobu koja nije starija od 50 godina.

Izmenama zakona utvrđuje se formiranje posebne organizacione jedinice u sastavu Uprave Vojne policije koja će se baviti unutrašnjom kontrolom zakonitosti primene policijskih ovlašćenja.

"Vojnopolicijskog inspektora, kao starešinu organizacione jedinice, postavlja i razrešava ministar odbrane, na predlog načelnika Generalštaba", navodi se u zakonu i dodaje da način, postupke i ovlašćenja za vršenje unutrašnje kontrole rada Vojne policije uređuje ministar odbrane, u skladu sa propisima o unutrašnjoj kontroli za vojnopolicijska ovlašćenja.

Izmenama Zakona o odbrani precizirano je da Vlada donosi smernice za izradu planova odbrane i propisuje uputstvo o metodologiji za izradu planova odbrane, na osnovu predloga ministra odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: