Poljoprivredna saradnja s Izraelom

Ministri poljoprivrede Srbije i Izraela, Saša Dragin i Šalom Simon, potpisali su sporazum o saradnji između dve zemlje u oblasti poljoprivrede.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.10.2009.

14:45

Default images

Sporazum treba da doprinese povećanju obima razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Sporazum podrazumeva i saradnju u oblasti obrazovanja u sektoru poljoprivrede.Izrael će, Srbiji staviti na raspolaganje iskustva za poboljšanje upravljanja izvorištima vode, razvoja najnovijih tehnologija navodnjavanja, rekao je Simon.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin ocenio je da je Izrael odličan partner koji će Srbiji pomoći da maksimalno iskoristi svoje poljoprivredne potencijale.

On je podsetio da je Izrael jedan od lidera u novim tehnologijama u oblasti poljoprivrede i naveo da nema konkurentnosti agrarnih proizvoda dve zemlje, jer se radi o uzgoju različitih kultura u drugačijim klimatskim uslovima.

Dragin je rekao da se nada da će sporazum o saradnji, koji je danas potpisan između vlada Srbije i Izraela u oblasti poljoprivrede, omogućiti povećanje razmene u agraru, koja je prošle godine dosegla ukupno devet miliona dolara.

Ministar poljoprivrede Izraela Šalom Simhon je kazao da je sa ministrom Draginom već razmatrao mogućnosti proširenja saradnje u oblasti poljoprivrede.

Simon je kazao da će oba ministarstva pratiti aktivnosti privrednika dve zemlje i učiniti sve da im olakšaju eventualna ulaganja.

Predsednik PKS Miloš Bugarin naveo je da ekonomska saradnja Srbije i Izraela beleži rast zbog povećanih izraelskih investicija na srpsko tržište, ali i da je za prvih osam meseci 2009. deficit Srbije u ukupnoj robnoj razmeni dve zemlje dostigao 23,5 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju mogućnosti za povećanje saradnje u oblasti poljoprivrede, a komparativna prednost Srbije je strateška pozicija u središtu regiona od 30 miliona ljudim, kao i sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Turskom.

Sporazum Vojvodine i Izraela

Sprazum sa izraelskim ministrom potpisao je i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

On je podsetio da u Vojvodini posluju dve veće izrealske kompanije koje su do sada uložile 12 miliona evra i zaposlile 140 ljudi.

Pajtić je, ipak, ukazao da to nije ni blizu onoga što su potencijali saradnje Vojvodine i Izraela.

Pajtić je sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede Izraela dogovorio da Vojvodina preuzme iskustva u oblasti vodosabdevanja od Izraela.

"Izrael je uspeo da od pustinje napravi plodno tle. Ta iskustva ćemo preuzeti i zahvaljujući pilot projektina, od kojih će jedan biti realizovan u Vojvodini, a jedan u Mačvi", kazao je Pajtić.

"Budućnost poljoprivrede je u upravljanju vodama. Mi smo se dogovorili da ćemo organizovati zajednički dolazak potencijalnih izraelskih investitora u Novi Sad u maju sledeće godine", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: