Sicilija: Spaseno 297 imigranata

U teritorijalnim vodama Italije spaseno 297 ilegalnih imigranata koji su proveli tri dana na moru čekajući pomoć. Jedan od imigranata umro je tokom putovanja.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.10.2009.

21:25

Default images

"Brod su spasila tri čamca sicilijanske obalske straže. Među 298 imigranata na brodu koji su večeras stigli u luku Pozalo (na jugu Sicilije) bilo je i jedno telo", rekao je portparol oblaske straže Katanije.Na brodu se nalazilo 46 žena, od kojih su četiri bile u drugom stanju, i 29 dece.

Prvi imigranti koji su stigli u Pozalo delovali su iznureno, a oko 10 ih je odmah prebačeno u bolnicu, javila je agencija Ansa.

Akciju spasavanja otežavalo je loše vreme i neslaganja između Malte i Italije oko teritorijalnih nadležnosti.

Ilegalni imigranti su pozvali u pomoć italijansku oblasku stražu u petak ujutru. Oni su se tada nalazili u vodama Libije, a italijanskom tankeru koji je plovio za Libiju naloženo je da im pritekne u pomoć.

Prema sporazumu Libije i Italije, trebalo je da se imigranti vrate u Libiju, ali to nije bilo moguće zbog nevremena i lošeg stanja broda.

Tanker i više libijskih čamaca nisu uspeli da ukrcaju imigrante ali su im pebacili hranu, a brod je u subotu ušao u malteške vode. Malta je, međutim, odbila da reaguje navodeći da zemlja koja je primila poziv u pomoć treba da im pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: