Goran Knežević: Nisam kriv

Bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević negirao je optužbe da je malverzacijama sa građevinskim zemljištem oštetio budžet tog grada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

18:47

Default images

“Nisam kriv, sporovodio sam državnu politiku na lokalnom nivou na najbolji mogući način. Nisam oštetio javne finansije, naprotiv, uvećao sam ih i nisam stekao nikakvu imovinsku korist”, rekao je Knežević iznoseći odbranu na početku suđenja pred većem Specijalnog suda.

Bivši gradonačelnik je tvrdio da je proces montiran i to iz dva razloga.

Prvi je njegovo neslaganje s vrhom Vojvođanske vlasti, a pre svih s presednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem, koji nije želeo da podrži koncept ekonomskog razvoja i decentralizacije.

Drugi razlog je lične prirode, jer se, kako je rekao, usprotivio zapošljavanju u lokalnoj samoupravi supruga i prijateljica policijskih inspektora, od kojih je jedan potpisao krivičnu prijavu protiv njega.

Knežević je u skoro sat vremena izlaganja detaljno obrazložio svoje viđenje optužnice, napomenuvši da je za koncept industrijskih zona, za koje je optužen, grad Zrenjanin naknadno dobio nagradu Privredne komore Srbije, a on proglašen najbojim graodnačelnikom 2007.

Nakon iznošenja odbrane, Knežević je počeo da odgovara na pitanja tužioca, koji će svoje ispitivanje, nastaviti i drugog dana suđenja.

"To znači da će Goran Knežević pokušati da sudsko veće uveri da specijalno tužlaštvo nije pružilo dokaze za svoje tvrdnje i da je njegovo potupanje u svojstvu gradonačelinka ispred opštine bilo motivisano interesom razvoja grada, sprovođenjem državne politike u privlačenju investicija", rekao je Krsto Bobot, branilac Gorana Kneževića

Uprkos velikom interesovanju javnosti, Goran Knežević nije govorio o novcu koji je pronađen u njegovom privatnom sefu, za koji je tvrdio da je deo donacija za Demokratsku stranku, uz obrazloženje advokata da je o tome detaljno govorio u istrazi.

"Ako sudsko veće budu zanimali detalji, on je spreman i o tome da govori", rekao je Bobot.

U Demokratskoj stranci ne strahuju od informacija koje pred specijalnim sudom može da iznese bivši predsednik pokrajinskog odbora DS.

"Što se DS tiče mi snažno podržavamo da se utvrdi istina na jedinom mestu gde je to moguće da se utvrdi na pravi način a to je u sudskoj proceduri, šta se i zbilo. Ako postoji bilo čija krivica, mora se izreći odgovarajuća kazna", rekao je Dušan Petrović, potpresednik Demokratske stranke.

Nakon Goran Kneževića odbranu će i ozneti i preostalih 20 optuženih. Sud je za taj posao odredio 7 dana tako da ce saslušavanje biti završeno u utorak.

Nakon toga se prelazi na dokazni postpuak a rokovi za to će biti naknadno određeni.

Detalji optužnice

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su oktobra prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta aprila ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe kroz više malverzacija sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

Pored Kneževića, kao pripadnici građevinske mafije optuženi su i koordinator za oblast privrede opštine Zrenjanin Ivan Dević, zrenjaninski načelnik Odeljenja za poslove urbanizma Nikola Halas, vlasnik agencije “Gvozden" Uglješa Grgur, Bratislav Tomić, Milan Milošev, David Dimić, Marijana Šarenac.

Među optuženima su i Branko Savković, direktor Direkcije za izgradnju grada Laslo Fuks, Božidar Đurica, Milorad Ponoćko, Mile Unčanin, Vladan Racić, Đorđe Matić, Ranko Babović, Milorad Smiljković, Mladen Živković, Miloš Baždar, Dragan Đorđević i Mile Jerković.

Kneževiću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe i ostalim optuženima na teret se stavlja zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita.

Optužnicom je precizirano da su članovi grupe, kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebom službenog položaja pričinili štetu toj opštini od najmanje 150 miliona dinara.

Zemljište je, kako se navodi u optužnici, davano u zakup suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom sa zainteresovanim licima, a visina ugovorene zakupnine i troškova na ime uređenja građevinskog zemljišta utvrđivani su u iznosima znatno nižim od propisanih suprotno odlukama Skupštine opštine i Grada Zrenjanina.

Okrivljenim se stavlja na teret i da su organizovali javne tendere za dodelu usluge obezbeđenja pojedinih objekata na području grada Zrenjanina, na kojim je kao najpovoljniji ponuđač posao dobijala agencija "Gvozden" čiji je vlasnik okrivljeni Uglješa Grgur.

Tenderi su bili unapred dogovoreni, a privid legalnosti obezbeđen je tako što je vlasnik agencije "Gvozden" dostavljao još dve ponude u ime drugih agencija i preduzeća, bez njihove saglasnosti i ovlašćenja.

Novac dobijen od Turističke organizacije opštine Zrenjanin i same opštine, kako se navodi u optužnici, izvlačen je sa računa agencije "Gvozden" na račune "fantomskih preduzeća", podizan u gotovom, da bi ga potom prisvajali članovi kriminalne grupe.

Postupak protiv optuženog Bojana Selimovića obustavljen je, jer je on u međuvremenu preminuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: