Zašto Gul nije govorio u Skupštini

Obraćanje predsednika Turske Abdulaha Gula Skupštini otkazano je jer će Gul boraviti u Beogradu kraće nego što je bilo planirano, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 26.10.2009.

18:28

Default images

"Posebna sednica je otkazana zato što se kod definitivnog usaglašavanja protokola ocenilo da će Gul nešto kraće boraviti u Beogradu, nego što je prvobitno bilo planirano i onda se išlo metodom eliminacije u skladu sa predlogom njegovog protokola", rekla je predsednica Skupštine Srbije novinarima u parlamentu.

Slavica Đukić-Dejanović je rekla da negodovanje opozicionih stranaka na najavljeno obraćanje Gula u parlamentu nije uticalo na otkazivanje posebne sednice.

"Da je došlo do usaglašavnja protokola, ta sednica bi bila održana", zaključila je ona.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da su narodnjaci i Srpska napredna stranka tražili sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović na kojem su preneli da je nekorektno da se poslanicima u parlamentu obrati predsednik Turske, države koja je priznala nezavisno Kosovo.

"Rekli smo da je nekorektno da ovde dođe predsednik Turske čija je zemlja priznala Kosovo i pitali smo imali smisla da se obrati poslanicima. Smatramo da je to nekorektno. Posle toga posebna sednica je otkazana", rekao je Ilić.

On je naveo da je "možda namera bila da se tom posetom devalvira poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva".

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da joj je žao što nije došlo do obraćanja Gula poslanicima, precizirajući da bi parlament trebalo da bude kuća u kojoj će se češće obraćati predstavnici drugih zemalja i da bi kao parlamentarac volela da ugostimo predsednika svake zemlje.

"Imali smo sastanak šefova poslaničkih grupa na kome niko nije izrazio protivljenje, a zbog čega je kasnije promenjen protokol, koliko sam razumela, razlog je to što je kasnije drugačije dogovoreno", rekla je Trivanova.

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić ocenio je da je poseta predsednika Turske Abdulaha Gula Srbiji vrlo pozitivna.

"Turska može da nam bude značajan strateški partner. To je velika, moćna država i partnerstvo te vrste samo može da nam pogoduje, a uspomene iz neke daleke prošlosti treba da pripadaju istoriji", rekao je on.

Poslanik kluba Napred Srbijo Božidar Delić je izjavio da naprednjaci žele dobre odnose sa svim državama u svetu, a poseta Gula doprinosi učvršćivanju dobrih odnosa koje je Srbija dugo vremena imala sa Turskom.

"Međutim, što se tiče obraćanja Gula u parlamentu, stav SNS-a je da isti tretman ne mogu imati one države koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, kao što je Rusija koja brani naš stav i one koje su priznale nezavisnost", rekao je Delić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: