Turska i Srbija "kao dobri susedi"

Predsednici Turske i Srbije Abdulah Gul i Boris Tadić ocenili su da su odnosi između dve zemlje na nivou strateškog partnerstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

10:54

Default images

U dvodnevnoj poseti Srbiji boravi predsednik Turske Abdualh Gul. On je prvi turski predsednik koji je ovde došao u posetu posle 23 godine. Odnosi Turske i Srbije su poslednjih godinu dana u velikom usponu i dve zemlje se međusobno smatraju za ključne za stabilnost na Balkanu, kao i u regionu Bliskog Istoka.

Ova poseta Abdulaha Gula ima pre svega ekonomski karakter – u Srbiju je došlo 40-ak turskih privrednika i poslovnih ljudi koji popodne učestvuju na Poslovnom forumu.

Turska želi da proširi ne toliko veliki ekonomski uticaj pošto je za sada najveći posao koji ima pivara Efes koja je kupila dve domaće pivare.

Sandžak je posebno u turskom fokusu, gde inače žele da grade autoput.

Na svečanom dočeku ispred Palate Srbija, predsednika Turske je, posle domaćina Borisa Tadića, prvi pozdravio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, što govori u prilog tome da je glavni cilj ove posete jačanje ekonomske saradnje.

40-ak turskih privrednika koji su došli zajedno sa Abudlahom Gulom, danas učetvuju na Poslovnom forumu dve zemlje, gde je Turska posebno zainteresovana za ulaganja u Sandžak.

Nakon razgovora u četiri oka koje je vodio sa Borisom Tadićem, predsednik Turske Abdulah Gul je na konferenciji za novinare rekao da su odnosi dve zemlje dostigle najviši nivo i da nemaju samo političku, već i privrednu dimenziju.

“Turska i Srbija imaju odnose koji se zasnivaju na prijateljstvu, ali i bezbednsoti. Iako nemaju zajedničku granicu, Turska Srbiju doživljava kao suseda“, kazao je Gul.

“Jako je važna ekonomska saradnja, turske komapanije veoma su zainteresovane za projekte u Srbiji, kao što je koridor 10, jer se Beograd i Srbija nalaze na ključnom mestu na Balkanu. Dokle god se Srbija i Turska budu zalagale za rešavanje istih problema, biće mira na Balkanu”, naveo je on.

Predsednik Srbije Boris Tadić se slaže sa ocenom da su odnosi dve zemlje odlični i pored toga što ima pitanja oko kojih ne dele isto mišljenje poput Kosova – čiju je nezavisnost Turska među prvima priznala.

Ipak odnosi su pre svega zasnovani na strateškom partnerstvu i zajedničkom cilju ulasku u EU.

”Turska sa one strane Bosfora i Srbija sa ove strane Bosfora predstavljaju ključne i nezaobilazne činioce za politiku mira i sporazumevanja. Snažno podržavamo jedni druge na putu evropskih integracija, u saradnji u okviru programa Partenrstvo za mir”, rekao je Tadić.

“Srbija smatra Tursku za jednu od najznačajnijih globalnih činilaca politike danas, kao što je Turska nezaobilazna u rešavanju globalnih problema, tako je i Srbija apsolutno nezaobilazni činilac u rešavanju regionalnih problema i politike na prostoru jugoistočne Evrope”, kazao je on.

Međudržavni sporazumi

Resorni ministri Srbije i Turske potpisali su danas u Beogradu pet bilateralnih međudržavnih sporazuma.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i turski ministar rada i socijalne politike Omer Dinćer potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata i Sporazum o ekonomskoj saradnji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i državni ministar u Vladi Turske Faruk Čelik potpisali su Sporazum o tehničkoj i finansijskoj saradnji.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i njegov turski kolega Omer Dinćer potpisali su dva sporazuma iz oblasti socijalne sigurnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: