Godišnjica Kumanovske bitke

Polaganjem venaca i cveća na spomenik srpskoj vojsci na brdu Zebrnjak, obeležena 97. godišnjica velike pobede srpske vojske u Kumanovskoj bici.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.10.2009.

21:50

Default images

Vence na spomenik položio je, u ime Vlade Srbije, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, koji je istakao važnost čuvanja uspomene na naše slavne pretke, ali i potrebu da gradimo drugačiju budućnost - na razumevanju, uzajmnom poštovanju i nenasilju.

Martinović je rekao da je veliku pomoć u obeležavanju ovog značajnog jubileja pružila srpska zajednica u Makedonij i istakao da je neophodno da Srbija obeležava sve događaje koji podsećaju na slavne pobede, ali i na velika stradanja, kako boraca tako i brojnih civila.

Srpska vojska je u Kumanovskoj bici, 21. i 22. oktobra 1912. godine, uz velike žrtve, pobedila nadmoćnije turske trupe i, posle više od pet vekova, donela slobodu srpskim oblastima.

Martinović je rekao da je svečanom obeležavanju godišnjice Kumanovske bitke prisustvovao veliki broj građana sa područja srpsko makedonske granice. Ministarstvo rada, kako je naveo, obezbedilo je odlazak u Kumanovo najboljih srpskih studenata i maturanata, Vojne akademije i Policijsko kriminalističke akademije, kao i maturanata Treće beogradske gimnazije.

U umetničkom programu, pod nazivom "Oni što smrviše silu", u režiji Marije Bišof, koji je organizovala Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, izvedene su kompozicije Miroljuba Aranđelovića Rasinskog. Nastupili su glumci Nebojša Dugalić i Ivan Jevtović, operski pevač Goran Krneta i beogradski Hor "Braća Baruh" pod upravom dirigenta Đorđa Stankovića.

Spomenik kumanovskim junacima, rad istaknutog srpskog arhitekte Momira Korunovića, podignut je 1937. godine, a pet godina kasnije većim delom su ga uništile bugarske okupacione trupe.

U kripti spomenika položeni su posmrtni ostaci više stotina srpskih junaka stradalih u Kumanovskoj bici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: