Trudnice suzdržane prema vakcini

Neverica jača od preporuka epidemiologa i ginekologa da nema dokaza da vakcina može da naškodi trudnicama tj. majci ili plodu, piše "Politika".

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

01:39

Default images

Iako su trudnice prve na listi osoba kojima se preporučuje da prime vakcinu protiv novog soja virusa gripa A H1N1, odmah posle stanovnika koji su u kategoriji obaveznih primalaca, prema onome što se može čuti u raznim anketama, među budućim mamama neće biti velike jagme za ovom vrstom zaštite. Sve češći su komentari građana da ne žele da prime ovu vakcinu.

Primarijus dr Mirjana Velimirović, ginekolog po specijalnosti, ali i direktor beogradskog Doma zdravlja "Savski venac" u kojem je vakcinacija protiv sezonskog gripa već počela, kaže da su naše trudnice nerado i do sada prihvatale sugestiju da se protiv ovog oboljenja zaštite vakcinom, a pretpostavlja da ni sada neće biti mnogo drugačije.

"Nije čak ni reč o nepoverenju u lekara, jednostavno mentalitet naših građana je takav, neće prihvatiti savet lekara da se vakcinom zaštite od gripa, ali zato nikada niko nije protiv antibiotika, a često ih pacijenti uzimaju na svoju ruku", kaže Velimirovićeva.

"Vakcina protiv gripa se preporučuje trudnicama i svakoj od svojih pacijentkinja daću sve raspoložive informacije o koristi i zaštiti koju dobijaju, ali odluka da li će vakcinu i primiti ipak je na njima ", rekla je ona.

“Istina je da trudnice do sada nisu nikada bile među onima kojima se vakcinacija preporučivala, pa nisu ni pomenute u našem Pravilniku o imunizaciji. Mi nemamo dilemu, ovo je takozvana inaktivisana vakcina, znači indikovana i da je prime trudnice", kaže dr Predrag Kon, šef Radne grupe za pandemiju.

Inače, podsećamo da je prvi smrtni slučaj od novog gripa u Španiji, a drugi u Škotskoj, upravo zabeležen kod trudnica, pa je to bio verovatni razlog da SZO i mnoge države trudnice stave u vrh liste prioriteta za dobijanje vakcina.

Poznati epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović još je izričitiji.

“Zdrave trudnice mogu i treba da prime vakcinu protiv gripa, kako sezonsku, tako i pandemijsku. Trudne žene koje imaju dijabetes, astmu ili koje su sklone upalama pluća treba obavezno da je prime, jer one spadaju u grupu hroničnih bolesnika. Prema nekim teorijama, žena ne treba da prima vakcine u prva tri meseca trudnoće kada se formiraju organi ploda, nego kasnije, međutim, čak i ako bi se dogodilo da žena primi vakcinu, pa se otkrije da je trudna, to nije razlog da se radi abortus, jer nije dokazano da vakcina protiv gripa može da naškodi plodu", objašnjava Petrović.

Vakcinu protiv novog gripa preporučivaće svojim pacijentkinjama i direktor beogradske Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" dr Dušan Stanojević. Ovaj lekar, međutim, apeluje da se pre svega ne paniči, jer bilo je gripa i do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: