Zelaja se povukao iz pregovora

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja povukao se iz pregovora sa de fakto liderom zemlje čime su dovedeni u pitanje napori da se reši politička kriza.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.10.2009.

01:27

Default images

"Za sada mislimo da je ova faza završena", izjavila je Zelajina predstavnica Majra Mahia kratko posle sastanka u hotelu gde su održavani pregovori u poslednje tri nedelje.Levičarskog predsednika Zelaju svrgnula je vojska i proterala ga u egzil 28. juna, ali on se vratio u Honduras i sklonio se u brazilsku ambasadu u glavnom gradu.

Pregovarač iz tima de fakto lidera Roberta Mikelotija, Vilma Morales rekla je da je Zelajino povlačenje iz pregovora veliko iznenađenje i da su oni "i dalje otvoreni za razgovore".

Svi pokušaji da se postigne dogovor zapeli su na tački da li će se Zelaja vrati na vlast, naveo je Rojters, podsetivši da njegov mandat ističe krajem januara 2010. godine.

Mikeleti je odbio da ga ponovo vrati na vlast, navodeći kao razlog održavanje predsedničkih izbora 29. novembra koji bi trebali da daju legitimitet vlasti.

"Sve države, bez izuzetka su osudile državni udar i odbile da priznaju ovaj izborni proces, koji će biti put nepravilnoti i izborne krađe", rekao je Zelaja za lokalni radio.

Pregovarački tim Mikeletija je ponudio da de fakto lider Mikeleti ode s vlasti ukoliko se Zelaja složi da uradi isto, kako bi se otvorio put za stvaranje koalicione vlade u Hondurasu Robertom Mikeletijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: