Gul: Velika važnost saradnje

Turska i Srbija su tokom istorije postale ključne zemlje Balkana, to su i danas i zato je važna saradnja dve zemlje, kaže predsednik Turske Abudulah Gul.

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

01:13

Default images

"Saradnja dve zemlje je važna u cilju mira i stabilnosti u regionu, kao i razvijanje zajedničkih projekata", rekao je u intervjuu za "Danas" Abdulah Gul, koji u ponedeljak počinje dvodnevnu posetu Srbiji. On poručuje i da odluka njegove zemlje da prizna nezavisnost Kosova ne bi trebalo ni na koji način da bude prepreka razvoju strateške saradnje Ankare i Beograda.

Gul naglašava da Turska pridaje važnost zajedničkom cilju strateške saradnje i da smatra da je taj cilj dostižan.

"Raduje činjenica da u tom smislu kod obe strane postoji neophodna volja", rekao je on.

"Zato je važno usvajanje jednog takvog pristupa strateške saradnje koji ima za cilj mir i stabilnost na Balkanu, kao i razvijanje zajedničkih projekata. Moj prijatelj predsednik Boris Tadić i ja posvetićemo se međusobnoj saradnji okrenutoj ka budućnosti, kao i konkretnim projektima koje ćemo moći u okviru toga da ostvarimo", smatra Gul.

Na pitanje o Kosovu kao glavnoj tački neslaganja između Beograda i Ankare, jer je Turska među prvima priznala nezavisno Kosovo, Gul kaže da Srbija sledi jedan hvale vredan pristup koji se zasniva na pravno-diplomatskom rešavanju pitanja.

"Svesni smo osetljivosti Srbije i njenog naroda u slučaju Kosova. Naše priznavanje nezavisnosti Kosova, sa čijim narodom Turska od davnina ima snažne i posebne veze, a čija je nezavisnost došla kao rezultat dugotrajnog angažovanja međunarodne zajednice, nije stav uperen protiv Srbije. Taj stav ne bi trebalo ni na koji način da bude prepreka razvoju tursko-srpskih odnosa", kazao je predsednik Turske.

Gul dodaje i da poslednjih godinu dana dve zemlje održavaju i razvijaju međusobne odnose upravo u okviru takvog pristupa.

"Zaista cenimo i pridajemo veliki značaj odnosima sa Srbijom koju smatramo elementom stabilnosti na Balkanu. Naša najiskrenija želja je da na jedan viši nivo podignemo naše odnose i saradnju tako da budu u službi zajedničkog interesa“, rekao je Gul.

Tokom nedavnih susreta srpskih i turskih zvaničnika potpisan je niz bilateralnih ugovora, među kojima i o slobodnoj trgovini i o turskom kreditu za izgradnju puteva u Sandžaku.

Turski predsednik je rekao da u posetu Srbiji dolazi u pratnji delegacije sastavljene od istaknutih predstavnika turske privrede.

"Uveren sam da će Sporazum o slobodnoj trgovini ići u korist obe zemlje. Taj sporazum će ne samo podstaći direktna ulaganja Turske u Srbiju, već i ohrabriti i olakšati zajedničke inicijative između turskog i srpskog poslovnog sveta", smatra on.

Gul je rekao i da turske firme, zaslužno priznate u svetskim krugovima, uprkos globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, nastavljaju da potpisuju veoma uspešne projekte, naročito u sektoru građevine.

"Zato projekte izgradnje puteva u Sandžaku na potezu Novi Pazar-Tutin i Novi Pazar-Sjenica posmatram kao prvi, i to vrlo važan korak u tom smeru", kaže Gul.

Na konstataciju da Turska spada u važne sagovornike u rešavanju problema u BiH, Gul je kazao da njegova zemlja pridaje veliki značaj tome što Bosna i Hercegovina čuva svoj teritorijalni integritet, multikulturalni i multietnički sastav i suverenitet.

"Pokušaji podrivanja nadležnih u centralnoj upravi neće doneti ništa dobro nijednoj etničkoj grupi. Turska želi da u BiH prevlada integracija, a ne fragmentacija, što je i želja međunarodne zajednice", kazao je on.

Predsednik Turske Abdulah Gul boraviće od ponedeljka, 26. oktobra, u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv predsednika Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: