Dežer: Problem viza je rešena stvar

Vizna liberalizacija za građane Srbije je rešena stvar, kaže šef kancelarije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer.

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

00:35

Default images

Dežer je objasnio da je u Beogradu boravila tehnička komisija koja je vršila poslednje provere tehničkih pitanja -kako se izdaju biometrijski pasoši i kako se izdaju pojedinim nacionalnim grupama.

"Morali smo da imamo takvu kontrolu, jer je sledeći korak sastanak 27 ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU, koji će se održati 1. decembra. Na tom sastaku će nama, komisiji, ministri postaviti konkretna pitanja i mi moramo da imamo odgovore i da ih uverimo da je situacija ovde sasvim zadovoljavajuća i da su uslovi ispunjeni", rekao je Dežer.

Povodom odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, Dežer je napomenuo da je neophodno izručiti Hagu preostalu dvojicu haških optuženika, Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

I u slučaju odmrzavanja sporazuma, ovaj uslov pratiće Srbiju u daljem procesu evrointegracija.

"Što se tiče Prelaznog trgovinskog sporazuma i njegove primene, uslov koji je bio postavljen, a to je puna, zadovoljavajuća saradnja sa Tribunalom u Hagu, on je ispunjen i to je poznato još od juna meseca, kada je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posetio Srbiju i to u svom izveštaju i rekao", objasnio je Dežer.

"Očekujem da će posle Bramercovog izveštaja moći da počne da se primenjuje Prelazni trgovisnki sporazum. Što pre ovaj problem bude rešen, lakše će biti i za Srbiju i za EU, lakše će se odvijati integracija", zaključio je on.

A kako se za dane nakon stavljanja Srbije na "belu šengensku listu" pripremaju turističke agencije u našoj zemlji, možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Odluka o ukidanju viza početkom decembra

Vlada Srbije očekuje da će šefovi država i vlada zemalja Evropske unije na zasedanju Evropskog samita 30. novembra i 1. decembra usvojiti odluku o ukidanju viza srpskim državljanima, prema preporuci Evropske komisije, saznaje "Danas" u Vladi Srbije.

Kako navodi neimenovani izvor tog lista, na sednici Vlade u četvrtak, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je kolegama ministrima da je ovaj potez najviših državnika Evropske unije sasvim izvestan.

Samit bi mogao da bude važan i zbog toga što bi, prema očekivanjima Beograda, tada moglo doći do odluke o deblokadi Prelaznog trgovinskog sporazuma, čime bi Srbiji bio otvoren put za uspešnu kandidaturu za punopravno članstvo u Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: