Abas: Izbori u januaru 2010. godine

Palestinski predsednik Mahmud Abas sazvao je predsedničke i parlamentarne izbore na palestinskim teritorijama za 24. januar 2010. godine.

Izvor: Beta

Petak, 23.10.2009.

22:42

Default images

U dekretu Mahmuda Abasa koji je izdat u Ramali, palestinski narod se poziva da 24. januara izađe na "slobodne i direktne" predsedničke i parlamentarne izbore u "Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze".Radikalni palestinski pokret Hamas je odbacio dokument uz ocenu da je "ilegelan i neustavan".

Portparol Hamasa Favzi Barum ocenio je da je ovaj "dekret naneo težak udarac egipatskim naporima" za pomirenje palestinskih frakcija i da predstavlja pokušaj Abasa da produbi tu podelu i prigrabi vlast.

"To je jedna ilegalna i neustavna odluka", rekao je portparol Hamasa, tvrdeći da je mandat predsednika Palestinske uprave istekao i da on nema pravo da izdaje takve dekrete.

Prema zakonu, Abas je dužan da raspiše izbore tri meseca pre održavanja glasanja, a 24. januara 2010. godine ističe mandat parlamenta Palestinske uprave.

Na izborima 2006. godine pobedio je pokret Hamas, osvojivši više glasova od stranke Fatah Mahmuda Abasa.

Mandat Abasa, koji je izabran u januaru 2005, trebalo je da istekne u januaru 2009, ali je Palestinska uprava taj rok produžila za još dva mandata.

Toj odluci se protivio Hamas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: