Italija: Štrajk u javnom sektoru

Desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru u Italiji stupile su u jednodevni štrajk, zahtevajući očuvanje radnih mesta i budžeta za prosvetu.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

15:18

Default images

Iako protest nisu podržale sve sindikalne organizacije, štrajk lekara, nastavnika, službenika, vozača i pilota prilično je poremetio svakodnevni život mnogih Italijana. Tri sindikata protive se najavljenoj reformi obrazovnog sistema koja podrazumeva drastično manji budžet i broj zaposlenih u prosveti.

Uz to zahtevaju da se prekobrojni zaposleni državnim transportnim i uslužnim preduzećima ne otpuštaju, već da se uz garantovani minimalac pošalju na odmor sve dok se forme ne oporave od ekonomske krize.

"Ovde smo zato što ne želimo da uvek jedni isti ljudi ispaštaju zbog krize. Ostali sindikati nam se sada nisu pridružili, jer se ne slažu sa našim zahtevima. Mi tražimo da se obezbedi minimalac za one koji su bez posla, da se zaustave dalja otpuštanja i da ne bude drastičnog smanjenja budžeta za obrazovanje", kaže sekretar sindikata KOBAS Pijero Bernoki.

Iako su Italiji štrajkovi česta pojava, ovog puta građani nemaju mnogo razumevanja, pogotovo za štraj vozača gradksog prevoza.

Nacionalna aviokompanija Alitalija otkazala je jedan broj današnjih letova zbog štrajka dela zaposlenih.

Nekoliko drugih reprezentavinih sindikata sa brojnim članstvom među zaposlenima u javnom sektoru nije podržalo štrajkače, jer njihove zahteve smatra nerealnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: