Optužnica za ubistvo Pukanića

U Županijski sud u Zagrebu naredne nedelje trebalo bi da stigne optužnica protiv naručilaca i ubica vlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.10.2009.

11:17

Default images

Ivo Pukanić i njegov saradnik Niko Franić ubijeni su u centru Zagreba aktiviranjem podmetnutog eksploziva. Hrvatski mediji podsećaju da je istraga, koju je proveo Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, službeno završena, a imena osumnjičenih za likvidaciju i naručilaca trebalo bi da budu poznata kada se podigne optužnica.

Pukanić i Franić ubijeni su eksplozivom postavljanim u motor parkiran kod Pukanićevih kola u sedištu kompanije NCL, izdavača nedeljnika "Nacional" u strogom centru Zagreba.

Ubistvo se dogodilo pola meseca nakon što je, takođe u centru grada, ubijena Ivana Hodak, ćerka poznatog advokata Zvonimira Hodaka, čiji su mnogi klijenti bili iz poslovnog i mafijaškog miljea.

Hrvatska policija intenzivno je, u saradnji sa srpskim kolegama, tragala za licima umešanim u prvo ubistvo novinara nakon rata, koje je osudila kompletna hrvatska politička scena.

Nekoliko dana kasnije, u centru Zagreba, policija je uhapsila Amira Mafalanija, a u šumi Spačva kod granice sa Srbijom i Roberta i Luku Matanića, Milenka Kuzmanovića i Slobodana Bobana Đurovića, kuma Sretena Jocića, poznatog kao Joca Amsterdam.

Svi su oni u pritvoru i čekaju optužnicu i suđenje u Županijskom sudu, pod sumnjom da su pod Đurovićevom komandom pratili Pukanićevo kretanje.

Pod zagrebačkom istragom je i Bojan Gudurić, koji je još u bekstvu, a za informacije o njemu hrvatski MUP je raspisao nagradu od 100.000 kuna.

Željko Milovanović se nalazi u pritvoru u Beogradu gde se vodi i odvojeni postupak protiv Milenka Kuzmanovića, koji se sumnjiči da je iz Srbije u Hrvatsku uneo eksploziv i Jocića koji je, navodno, preko Đurovića naručio ubistvo Pukanića i za to platio 1,5 milion evra.

Mediji ističu da državno tužilaštvo u Zagrebu navodno ima krunskog svedoka koji tvrdi da iza ubistva stoji duvanska mafija, što su isticali i novinari "Nacionala". Mediji su pisali, takođe, da je poslovni čovek Ratko Knežević optužio Stanka Subotića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića da su naručili atentat na Pukanića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: