Novi predmeti o ratnim zločinima

Otvaramo tri nova predmeta za ratne zločine koji su se dogodili na području istočne Bosne i istočne Slavonije, kaže Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

01:23

Default images

"U toku pretkrivičnog postupka koji smo radili više meseci došli smo do podataka i dokaza o još jednom ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva u istočnoj Bosni, koji se dogodio u drugoj polovini 1992. godine. Među više od 30 žrtava su deca, žene, kao i starija lica. Dosad smo uspeli da identifikujemo 22 žrtve", kaže Vukčević za "Danas".

"Za ovaj zločin osumnjičeno je oko 20 osoba, osumnjičeni se nalaze u Srbiji i da imaju srpsko državljanstvo. Zbog toga je i naša obaveza da taj zločin procesuiramo, a zločince izvedemo pred lice pravde", kaže tužilac za ratne zločine.

Vukčević je objasnio da je reč o "jako teškom izvršenju ratnog zločina", ali da zasad ne želi da iznosi podatke o načinu izvršenja, jer "pretkrivični postupak treba da se završi hapšenjem što većeg broja osumnjičenih".

"Pretkrivični postupak je trajao više meseci, jer smo, preko međunarodne pravne pomoći, tragali i razgovarali sa svedocima tog tragičnog događaja iz Bosne i Hercegovine, dok smo pojedine pronašli i u zemljama zapadne Evrope", kazao je Vukčević.

On je rekao da ovaj slučaj vodi njegov zamenik Milan Petrović, koji je bio postupajući i u predmetima "Zvornik 1 do 4", i "Jurišić".

"U završnoj fazi su i pretkrivični postupci u vezi sa dva novootkrivena slučaja ratnih zločina u istočnoj Slavoniji. Dokaze za pokretanje slučajeva ustupilo nam je Hrvatsko državno odvjetništvo. Naravno, oni su nam dostavili materijal do koga su mogli da dođu, a naš cilj je da dovedemo te predmete do faze hapšenja osumnjičenih. Polako sklapamo mozaik od izjava i dokaza koje intenzivno prikupljamo", objasnio je tužilac Vukčević.

Vukčević je rekao da je u prvom slučaju zasad otkriveno šest civilnih žrtava, dok je u drugom njihov broj znatno veći - ubijeno je 19 civila i pet ratnih zarobljenika.

"I u jednom i u drugom slučaju imamo po pet osumnjičenih, koji se, prema našim saznanjima, trenutno nalaze u Srbiji. Ove predmete smo radili paralelno, jer se često u slučajevima ratnih zločina, koji su se desili na istom području, prepliću izvršioci, svedoci, ali i dokazi", rekao je Vukčević.

On je kazao da je postupajući u ovom predmetu njegov zamenik Veselin Mrdak, koji je vodio i predmet "Lovas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: