Mobilni mamograf u Požarevcu

U Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu ove nedelje se obavljaju preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke kod osuđenica i zaposlenih žena.

Izvor: Beta

Petak, 23.10.2009.

01:05

Default images

Od 230 osuđenica u zavodu, na pregled se odazvalo više od 80 odsto, što je, prema oceni lekara, veliki uspeh. Institut za onkologiju i radiologiju akciju u Zavodu za žene sprovodi po pozivu ove ustanove. Lekari instituta obavljaju ultrazvučni klinički pregled mobilnim mamografom koji je nabavljen sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji koju je pokrenuo B92.

Doktor Zoran Rakočević, direktor službe za radiološku dijagnostiku Instituta za onkologiju i radiologiju, rekao je da je u protekla četri meseca mobilnim mamografom pregledano oko 5 000 žena, što je od izuzetnog značaja, s obzirom na to da od karcinoma dojke godišnje oboli 4 000 žena, a više od 1 500 umre od posledica oboljenja.

Odziv osuđenica u Zavodu je veliki, gotovo istovetan odzivu žena u slobodnom okruženju.

"Moram da se našalim pa da kažem da ovde stvarno vlada velika demokratija, jer i u slobodnom okruženju, znači van zatvora, odziv je bio negde od 80 do 85 odsto, što znači da se krećemo u nekom standardu”, rekao je za B92 Rakočević.

On je rekao i da je kod osuđenica potrebno stvarati naviku da periodično obavljaju ovu vrstu pregleda.

"Ovo je ne samo procena i kontrola trenutnog zdravlja, već ima i edukativni karakter, da se one usmere da, nakon obaveza, da tako kažem, koje ovde treba da izvrše, na svake dve godine obave tu vrstu pregleda, naravno ako se radi o osobama starijim od 40 godina”, objašnjava on.

Osuđenica I.M. kaže da će ona nastaviti da se redovno pregleda i po završetku redovne kazne

"I dalje ću to nastaviti, radi mog zdravstvenog stanja i moje dece. Do sada sam izvršila sve preglede i moje zdravstveno stanje je stabilno", kaže ona.

Preventivni pregledi u zatvoru omogućeni su zahvaljujući mobilnom digitalnom momografu koji je deo akcije koju sprovodi B92.

Pregledima su obuhvaćene i zaposlene u požerevačkom ženskom zatvoru i ustanovama u Zabeli, Ćupriji i Smederevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: